Truhla času přehled

Truhla času
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435958/bmid_truhla-casu-NF2-435958.jpg 4 100 100

Island se obává blížící se ekonomické katastrofy a zhroucení celé společnosti. Na trhu se objeví schránky, v nichž neplyne čas. Lidé se do nich zavírají v naději, že krizi přečkají, aniž by zestárli. Uchylují se do nich i Sigrún a její rodiče. Island se pohrouží do spánku a příroda se pomalu zmocňuje spící země. Kromě zvířat je ale vzhůru ještě někdo… Stařenka Grace a malá skupinka dětí se snaží spáče probudit a vyburcovat je k záchraně světa. Tak se stane, že jednoho dne otevře Sigrúninu truhlu chlapec Marcus a dívku přivede ke Grace. Od ní se Sigrún dozví, že lidstvo postihla pradávná kletba: mocný král dobyl svět a chtěl si podrobit i čas. Svou jedenáctiletou dceru Obsidianu zavřel do časuvzdorné truhly, aby nikdy nezestárla. Králova mocichtivost je však zkázonosná. Podaří se Sigrún a ostatním dětem dávnou kletbu zrušit? „Svěží a napínavý dobrodružný příběh se odehrává ve dvou časových rovinách a má jasné poselství, přesto se nikdy neuchyluje k moralizování.“ Fréttabladid... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

Tímakistan , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Truhla času. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

domiii97
02.05.2024 5 z 5

Kniha v sobě kombinuje fantasy, sci-fi a pohádkový příběh. Pojednává se zde nejen o tématu ekologie, ale i životu se všemi radostmi a strastmi.
Kniha je sice určena pro děti a mládež, ale i dospělému čtenáři má co nabídnout.

Truhla času dává odpověď na jednu velmi důležitou otázku: Dá se oklamat čas? Odpověď najdete na konci tohoto kouzelného příběhu.

Děj je rozdělen na dvě linie. Čtenář se dozvídá o říši Pangea, králi Dimonovi a Vesně, z jejichž lásky se zrodila princezna Havrantýnka. Sleduje, jak to chodí v království i společnosti. Zároveň se dozvídá o životě skupinky dětí a jak to vypadalo předtím než přišla společnost Timax s nabídkou uzavřít se před světem času v kouzelné truhle.

Děj oplývá spoustou kladných i záporných postav. A věřte, že u některých jejich konečné působení nebude vůbec pohádkové.

Intriky, politické mocnosti a jejich vztahy. Láska mateřská, milenecká i přátelská. I tohle vše najde čtenář v knize.

Čtenáře v některých pasážích kniha pobaví, pak zase naštve, ale rozhodně dojme. Mě samotné se příběh dotkl tak moc, že při sepisování dojmů mám slzy na krajíčku.

Stojím si za tím, že Truhla času je jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četla a je mi líto, že není víc vidět. V knize sice nejsou ilustrace, ale příběh vás vtáhne tak, že vám stránky budou ubíhat jedna za druhou. Pastvou pro oči je ale krásně sladěná obálka.

Děkuji Nakladatelství Argo za poskytnutí recenzního výtisku

bumble
03.06.2023 4 z 5

Kniha k zamyšlení. Je to spíše kniha pro mladší, ale myslím, že i starší si zde najdou ponaučení a že ošálit čas není vždy ku prospěchu. Pohodová, dobře čtená kniha.


Zuzvil
06.05.2023 4 z 5

Kniha je řazena jako dětská kniha, ale rozhodně je určena do rukou i dospělým (u dětí bych to já viděla na 12+), kniha je především pohádkou, ale takovou, která má velký přesah a nutí vás přemýšlet během čtení, ale i po jejím přečtení. Nabádá k poučení se. Kromě zmíněné pohádky je v knize obsaženo i svým způsobem sci-fi, dystopie a fantasy. Určitě můžu doporučit knihu k přečtení a vsadím se, že jste nic takového ještě nečetli ;-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (11. týden)

14.03.2021


Citáty z knihy (3)

Každičký den je nebroušený diamant.


Všechno je v troskách = dost práce pro všechny.


Zdálo se mu, že si z něj svět dělá legraci. Tyčily se nad ním hory staré miliony let. Vlny se výsměšně vzdouvaly s takovou vervou, jako by měly burácet věčně. Hvězdy zářily a on je ani trochu nezajímal. Byl jen chmýří, které brzy odvane vítr.


Ocenění knihy (1)

2022 - Zlatá stuha (Překlad: Beletrie pro děti)


Kniha Truhla času v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených124x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených11x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst92x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech5x