Oblečené k tanci na sněhu přehled

Oblečené k tanci na sněhu https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441866/bmid_oblecene-k-tanci-na-snehu-vwp-441866.jpg 4 61 61

Monika Zgustová v díle na pomezí románu a literatury faktu Oblečené k tanci na sněhu zachycuje autentická svědectví devíti „silných, vnímavých a statečných“ žen, které se dostaly do spárů jednoho z nejděsivějších totalitních režimů lidských dějin, a přece se nezlomily a dokázaly se vrátit do alespoň zčásti normálního života. Zgustové hrdinky líčí nejen své děsivé zkušenosti s prostředím stalinských lágrů, ale také strázně onoho „návratu do civilu“, jenž byl nejednou stejně nesnadný jako pobyt v místech s běžným lidským životem skoro neslučitelných. Všechny se shodnou na tom, že přežily zejména díky skutečnosti, že se upnuly na literaturu a poezii a nalezly krásu i ve zcela odlidštěných podmínkách a že jim pobyt v táborech pomohl si uvědomit, jaké hodnoty jsou skutečně důležité. Drásavému tématu navzdory je kniha oslavou života a vyznívá pozitivně v tom smyslu, že i takto drastickou zkušenost je možné přežít.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Oblečené k tanci na sněhu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Ajabubu
08.01.2023 4 z 5

Byla jsem z knihy "paf" a do ted jsem stále vděčná, že žiji kde a kdy žiji. I dnes, když vidím obálku knihy, se mi vybaví obdiv, že i přes popsané šílenství víra byla.

Knihomolka506
25.11.2022 5 z 5

Pokud patříte mezi ten typ lidi jako já, že si nikdy nečte anotaci za účelem překvapení (nebo zhnuseni jak chcete) pak vás mohl děj lehce zaskočit. Při pohledu na obálku se vám vybaví nějaký hodně dobrý thriller. Není to tak, i když to může něco takového hodně připomínat a není to smyšlené.

Ke knize : Připomíná mi knihu Válka nemá ženskou tvář, kde autorka zpovídala bývalé vojačky- ženy nasazené do války v tehdejším SSSR. Druhý holocaust - tak se přezdívá režimu stalinovy vlády trvající 24 let. V tomhle případě spisovatelka vyráží do tehdejší bojové zóny za vzpomínkami. Přeživší gulagů a táborů na samotě v pustině se znova ponořují do dnů a let, na které by nejraději zapomněly. Kniha je také doplněna grafickými snímky se svolením poskytovatelek.


lapagerie
24.06.2022 4 z 5

Ocenila bych třemi hvězdami, přidávám jednu navíc za téma. Tvrdé osudy žen, nespravedlivě odsouzených na dlouhé roky do gulagu, mučených, týraných. Zaslouží si pozornost, nemělo by se na ně zapomínat. Ale forma vyprávění mě nezaujala, přišla mi zdlouhavá, nevýrazná. Jako když čtete něčí deník. Řeknete si, že to asi byla hrůza, ale nemrazí vás. Je to takové neosobní, nevím, jak to popsat přesně.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (36. týden)

30.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Oblečené k tanci na sněhu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených2x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst126x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech2x