Odpoledne křesťanství: Odvaha k proměně přehled

Odpoledne křesťanství: Odvaha k proměně
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484101/bmid_odpoledne-krestanstvi-odvaha-k-prom-mAV-484101.png 5 19 19

Kniha Odpoledne křesťanství pojednává o proměnách víry v lidských životech i v dějinách a využívá k tomu metodu kairologie – teologicko-sociologické interpretace změn v oblasti náboženství, kultury a společnosti. Současnou krizi církve představuje autor jako přechod do nové etapy dějin křesťanství. Hledá cestu, která by křesťanství vyvedla z jeho dosavadních institucionálních i mentálních hranic, pomohla mu překonat nostalgii po jeho premoderní podobě i jeho novověkou formu jednoho ze světonázorů. Předkládá vizi křesťanství budoucnosti jako ekumenického společenství, schopného nově a hlouběji porozumět vlastním zdrojům i aktuálním problémům doby. Církev a její víra je křesťanská, nakolik je velikonoční: umírá a vstává z mrtvých. Jsou mnohé podoby víry na osobní rovině i na cestě církve dějinami, které jednou musí odumřít. Někdy věřící při odumírání navyklé podoby víry procházejí velkopáteční temnotou, pocitem, že je Bůh opustil. Ale kdo v těchto temných nocích vytrvá, dřív nebo později může zakusit světlo velikonočního rána, proměnu své víry.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Odpoledne křesťanství: Odvaha k proměně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Lucienka
03.08.2023 5 z 5

Tomáš Halík i papež František zvou k otevřenému a proměněnému křesťanství, víře, která bude pro všechny a vším. Já jim v tom držím palce a kéž by nám to všem vyšlo.

Matematicka
07.03.2023 5 z 5

Stejně jako předchozí knihy Tomáše Halíka, které jsem už četla, pro mě byla kniha příjemným setkáním, které mi umožnilo přemýšlet nad otázkami současné církve. Nesouhlasím s Tomášem Halíkem ve všech odpovědích, ale líbí se mi otázky, které klade. Čtenáře zve na dobrodružnou cestu kladení si dalších otázek a hledání vlastních odpovědí. Kéž bychom k tomu měli odvahu!
"Naše svoboda vykoupení z otroctví všeho druhu je tím nejpřesvědčivějším svědectvím o vzkříšení Kristově, o tomto úhelném kameni naší víry."


bleska
11.06.2022 5 z 5

Knihy Tomáše Halíka jsou vždy zajímavé. Lehce provokativní, inspirující k přemýšlení a občas náročné. Z této knihy asi nejvíc vyčnívá touha předat poselství o tom, že křesťanství se musí hlavně žít, naplno, navzdory a zároveň pravdivě vůči současné konzumní společnosti. Církev se nemá uzavírat před palčivými otázkami, které trápí nemalou část lidí, a jet si ve svém naučeném trendu hlasatelů jediné pravdy, ale snažit se naslouchat a být lidem podporou. Jenom tak má šanci překonat svou vnitřní rozpolcenost a krizi.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Odpoledne křesťanství: Odvaha k proměně v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených5x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x