Opovrhnutie přehled

Opovrhnutie https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320579/bmid_opovrhnutie-h1q-320579.jpg 4 114 114

V próze Opovrhnutie sa Moravia na rozdiel od svojich predchádzajúcich prác priklonil k rozprávaniu v prvej osobe. Hlavnú dejovú líniu tvorí osobná výpoveď spisovateľa a scenáristu Riccarda Molteniho, ktorý v zápase o existenciu vstupuje na hmotne výhodnú, ale tvorivo neistú pôdu spolupráce s režisérom a producentom hľadiacim predovšetkým na finančný úspech filmu. Súbežne so zauzľovaním Molteniho vzťahu k režisérovi sa zauzľuje aj vzťah medzi ním a jeho ženou. Moravia nastoľuje bytostné problémy manželstva a odhaľuje dramatické konflikty v cítení a myslení vyšších stredných vrstiev a intelektuálov v európskej spoločnosti dvadsiateho storočia. Dielo veľkého talianskeho prozaika zaujalo aj francúzskeho režiséra Jeana-Luca Goddarda, ktorý si ho vybral ako podklad pre svoj svetoznámy film. Do jednej z hlavných rolí obsadil Brigitte Bardot.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Il disprezzo , 1954


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Opovrhnutie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Kopta
08.12.2023

Musel jsem vzdát už po pěti stránkách, co jsem neměl absolutní tušení oč jde. Ani obraz ani zvuk. Splývání kontextu a textu hadr.

Leona333
17.11.2022 4 z 5

Alberto Moravia, dodnes nevím, co si mám o tomto autorovi myslet...? Psal věru ,,ďábelsky", bez jakýchkoliv příkras o lidské duši, pocitech - svědomí... Psal s takovou ,,andělskou" nevinností - naivitou, že jsem se vždy dokázala vcítit, fandit a rozumět osobě, ne pokaždé kladné..., proč tomu tak je, to tak dělá...?!
I zde tomu nebylo jinak. Riccarda..., chápu, proč..., ale bohužel chápu i Emilii...
Tohle byla pro mě po Římance, Horalce a Nudě, další čtenářská výzva, které nešlo odolat...
K přečtení, mohu jen doporučit.


konicekbily
03.07.2022 5 z 5

Hluboký psychologický rozbor narychlo/neuváženě vybudovaného vztahu charakterově odlišných dvou jedinců vyprávěným zklamaným manželem. Knížka zasazená do poválečné Itálie by mohla být situována, podle mne, do mnoha jiných zemí i jiné doby - a mnoho situací, či rozborů typu "proč" a nic neříkajíc manželských dialogů se odehrává a odehrávala u mnoha partnerských rozchodů. Moravia byl spisovatelem - velký znalec povah lidí - a ve svém díle to ukázal vícekrát.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Opovrhnutie v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených158x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených11x
v Knihotéce129x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech6x