Otazníky nad hroby přehled

Otazníky nad hroby
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37824/otazniky-nad-hroby-37824.jpg 4 112 112

Kniha se zabývá záhadnými okolnostmi a souvislostmi smrti devíti světově proslulých osobností, které svým životem a nakonec i způsobem své smrti vstoupili do historie. Seznamujeme se s posledním obdobím života Julia Césara a s podivnými okolnostmi jeho vraždy v římském senátu, se dny ve vyhnanství na ostrově sv. Heleny císaře Napoleona, s tajemnými okolnostmi atentátu na amerického prezidenta Lincolna, zavražděného hercem Boothem, i s dramatickými úděly dalších mužů, jejichž jména a životní příběhy nás dodnes vzrušují. Vydání třetí... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Otazníky nad hroby. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Eicherik
17.09.2023 5 z 5

Otazníky nad hroby jsou záhadologickou knihou, zabývající se exponovanými osobnostmi, jejichž smrt skrývá nějaké tajemství. Autor si nedává za cíl tyto záhady vyřešit, ale předkládá ty nejpravděpodobnější varianty. Četl jsem první vydání, které neobsahuje kapitolu s názvem Ochránce císařských lamp, která pojednává o G. J. Rasputinovi. To je škoda, protože bych si ji rád přečetl a v budoucnu se po ní poohlédnu. Z osmi zajímavých částí se mi nejvíce líbila asi ta o králi Holci, který je spíše znám jako Ladislav Pohrobek a současně i o Jiříku z Poděbrad. Kniha by mohla mít klidně nekonečně dalších pokračování, protože záhadných úmrtí je v historii plno. Já bych třeba uvítal kapitolu věnovanou Rudolfu Hessovi. Nespáchal sebevraždu, nebo nebyl snad ve vězení ve Špandavě zavražděn Hessův dvojník? Nebo třeba Reinhardu Heydrichovi. Nepomohl snad do germánské Valhaly zastupujícímu říšskému protektoru, pomocí svého osobního lékaře, jeho šéf Heinrich Himmler? No ona ani smrt samotného Ludvíka Součka také není bez nějakého toho otazníku. Jak jsem uvedl na začátku. Kniha si nedává za cíl nastolené otázky vyřešit, ono to u některých historických postav asi ani nejde. Dám příklad ze současnosti. Zemřel skutečně Jevgenij Prigožin v sestřeleném letadle, nebo je někde uklizený? Jediný nedostatek této publikace vidím v absenci ilustrací, sem by se hodily. Otazníky nad hroby doporučuji čtenářům, kteří si na čtení udělají čas a rádi se přehrabují a rochní v minulosti, protože je to čtení poutavé a detektivní.
Citace z kapitoly Dobře utajený Jago: O Billym Kidovi, bezohledném lumpovi a násilníkovi, zachoval americký mýtus zvěst, připisující mu takřka démonický půvab a ďábelskou neodolatelnost. Jediný zachovaný snímek ukazuje však Billyho Kida jako křupana s tak idiotským výrazem, že by se průměrný obecní blb proti němu vyjímal jako antická plastika mudrce...

Romcajs
22.08.2023 3 z 5

Začátek o Caesarovi a Kristovi bylo číst tak trošku utrpení, protože v dějinách nejsem moc zběhlý a v dějích a osobách jsem se tak trošku ztrácel. V druhé polovině knihy jsou kapitoly čtivější a pro mě zajímavější ( Napoleon, Kennedy - asi nejzajímavější).


Pytlík
17.06.2023 3 z 5

Kniha působí bezesporu fundovaně. U Ježíše jsem měl deprese z toho, že za a) jak se v tom vůbec někdo může vyznat? a za b) to muselo dát tolik hodin práce, stojí to skutečně za to? Pak mám stejný pocit jako kolega JSmerda, člověk prostě neví, jestli Souček používá skutečné zdroje, nebo si zkrátka mnohé vymyslel. Má mu člověk věřit, že prohrabal nějaké francouzské archivy a v originálech tam našel nějaké lékařské zprávy ohledně Muže s maskou? A mnohé věci neví ani gůgl, třeba ty konspirace ohledně Lincolnovy smrti. Jen jestli Souček nespoléhal, že v jeho době něco jako gůgl není, čtenáři v socialistickém bloku mají ještě navíc omezený přístup ke zdrojům, a tak fantazíroval po libosti. Ale musím ho pochválit, v tomto díle se téměř nevyskytují jeho proslulé součkovské rozvinuté věty přes pět řádků se slovesem někde uprostřed či až na konci, takže se to dobře čte.

všechny komentáře

Související novinky (1)

42 říjnových eknih zdarma

25.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Otazníky nad hroby v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených177x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených8x
v Knihotéce185x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit8x