Návrat přehled

Návrat
https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64632/bmid_navrat-MZo-64632.jpg 4 27 27

Parker série

< 17. díl >

Úspěšný autor mnoha detektivních románů Donald E. Westlake, píšící pod pseudonymem Richard Stark v Návratu opět uvádí na scénu postavu zločince Parkera, jehož terčem se tentokrát stává televizní kazatel William Archibald, kterému chce se svými společníky ukrást značnou sumu v hotovosti, vybranou během jedné z Archibaldových „křesťanských kampaní“. Přestože se jedná o pečlivě naplánovanou loupež, ne všechno vychází, jak by mělo, a postupně se v příběhu roztáčí kolotoč lstí, zrady a smrti. Zápletku knihy tak tvoří rafinovaně seskládaný sled katastrof, pokaždé odstartovaných nepatrnou chybou či jen špatným odhadem, který následně vyvolá další nečekané protitahy a nakonec vyústí v pekelnou pohromu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Comeback , 1997


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Návrat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

chozeB
02.05.2023 4 z 5

Moje první přečtená starkovka/parkerovka. Přivedly mě k ní jednak parádní filmové (a komiksová) adaptace Starkovy Odplaty, druhak Stephen King, který jim vysekl zajímavou poctu ve své Temné polovině. Jak už zaznělo níže, Návrat je suverénně a čtivě napsaná, zábavně zašmodrchaná kriminálka, kdy Stark na nevelké ploše 135 stran zachycuje události necelých 48 hodin, přičemž vypravění zpestřuje časovou nelineárností a střídáním pohledů různých postav. Příběh tak nevypráví jen Parker, což je dobře, protože jeho mechanicky uvažující, jednající a v dialozích přizvukující postava mi příliš zajímavá nepřišla. Děj se zábavně komplikuje i řeší, když se např. postavy vydávají za někoho jiného a lupič se tak setkává s okradeným a okradený - aniž by tušil, že má před sebou lupiče - si ho najme na vypátrání lupu. Svižné tempo a zábavnost poněkud zadrhne jen ve finále, kdy se Stark začne utápět v popisu odlehlého domu a Parkerova vysvobozování se z improvizovaného vězení.

Killingjoke
29.08.2018 5 z 5

Parker je zpět... Donald E. Westlake napsal pod pseudonymem Richard Stark 24 kriminálních novel, které se v USA dodnes těší velké oblibě. Do češtiny byly bohužel přeloženy pouze dvě. Název "Návrat" této knihy vybízí ke zdání, že se jedná o přímé pokračování knihy "Odplata". Pravdou však je, že je od sebe dělí 16 dalších knih a 35 let spisovatelovy práce. Vydavatelskou politiku u nás a začínání v půli série prostě nikdy nepochopím. Ale nevadí... Parker je zpět a znovu je to drsná a krvavá jízda za ziskem dalších špinavých peněz, jenž se fatálně uzavře v jednom starém domě. Stark píše s lehkostí a kombinuje zajímavý krimi příběh s cynickými dialogy. V jeho podání je Parker sice pořádný hajzl, ale člověk se neubrání nutkání držet mu palce. A je fakt škoda, že tady těch knížek nevyšlo víc.


Willard42
23.12.2017 5 z 5

Rychlá krátká detektivka

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Návrat v seznamech

v Přečtených28x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst6x
v dalších seznamech1x