Poutníkův návrat přehled

Poutníkův návrat https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40303/poutnikuv-navrat-40303.jpg 4 58 58

Podtitul: Alegorická obhajoba křesťanství, rozumu a romantismu. Alegorická skladba vypráví o pouti moderního člověka k filozofickému idealismu.

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Vydavatelství Křesťanských sborů
Originální název:

The Pilgrim’s Regress , 1933


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poutníkův návrat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

LuccBizon
14.05.2024 4 z 5

Poutníkův návrat je kniha zároveň jednoduchá i složitá. Příběh samotný je opravdu snadno čitelné "dobrodružné putování" Jana při jeho cestě světem "tam a zase zpátky". Jenže snad u žádné knihy by čtenář neudělal větší chybu než právě u této, kdyby se chtěl věnovat jen putování samotnému a sledovat jej na přiložené mapce. CSL totiž do lidí, které Jan potkává, vtělil mnoho mocností (Rozum, Moudrost, Ctnost), filosofů a filosofií a literárních odkazů z celé epochy obzvláště anglosaského psaného slova. Naštěstí měla kniha vysvětlivky, protože v té záplavě latiny, hebrejštiny a zjevných i skrytých citací bych se ztratil. Někomu může takové mísení všech možných vlivů připadat nabubřele intelektuálské a ano, možná takové i trochu je, ale vše slouží autorovi k cíli načrtnout filosofií podpořené životní postoje a polemizovat s nimi. Ukazovat na nich klady i zápory. A zasazovat je do svého vidění světa - oné přiložené mapy. Je to místy trochu psychedelické, místy snad autor až moc tlačí na pilu při obhajobě křesťanství (a to jsem katolík), přitom ale v rozhovorech postav, které objasňují proč to či ono je tak a tak, používá podle mne argumenty stojící na stejně vratkých premisách jako filosofie, s kterými nesouhlasí. A divíte se? Odkdy je víra filosofie? Sám CSL přiznává, že Rozum nebo Moudrost nejsou klíčem k pochopení Zeměpána a jeho záměru s Nájemci. Jen se pokusil poměrně čtivou formou ukázat, v čem podle něj ti či oni nemají pravdu. Dost pomůže předmluva. Možná měla být až jako doslov, ale i tak je dobře, že tam je. V dnešní době by totiž bez předžvýkání knihu nemusel pochopit ani sečtělý člověk. Je poplatná jiné době. Době, kdy lidé znali mnohé texty a smysl děl nazpaměť, kdy čtení bylo vášní i nutností, protože vše, co posunovalo nebo bořilo hranice, bylo předáváno formou psaného slova. Je to kniha těžká a pokud nejste ve správném naladění, nesedne vám. V textu jsem se vracel, četl leccos vícekrát, a stejně zdaleka vše nepochopil ani nedokázal vstřebat pocitově. Ale to čtení, obzvláště v rámci Exodu90, za to stálo.

Luigi1
10.12.2022 2 z 5

Tak to jsem vůbec nepochopil.


HadleysHope
04.09.2022 2 z 5

Upřímně? Ten modernismus se mi tam nalíbil. Jako by to už do našeho světo skoro vůbec nepatřilo. Smutné, nenásilné, ale na mě to nezabralo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Poutníkův návrat v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených96x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených6x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x