Přítel z domova přehled

Přítel z domova
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442340/mid_pritel-z-domova-6PX-442340.jpg 4 80 80

V malém americkém městečku Riverton ve státě Wyoming se koncem devadesátých let minulého století začíná odvíjet neobyčejný příběh. Jeho hlavními hrdiny jsou dva svérázní, naprosto odlišní staříci George a Paul, kteří se na konci své životní pouti potkali a zvláštním způsobem spřátelili v místním domově seniorů. Stále otrávený, pesimistický George vnímá pobyt v domově jako své největší zklamání a prohru. V době, kdy už od života opravdu nic nečeká, nemůže pochopit věčně dobře naladěného Paula, jehož osud, spojený i s předválečným Československem, byl až dosud pro všechny v domově velkou neznámou. Šokující a zároveň dojemné poznávání Paulovy minulosti zcela nečekaně mění poslední etapu Georgeova života… Poutavé vyprávění o stáří, smrti, lásce, přátelství, snech a očekávání.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přítel z domova. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

SumýšIrena
09.09.2023 3 z 5

Příběh Paula byl moc pěkně vymyšlený a také se mi líbil způsob, jakým se ho George postupně dozvídal. Ale veliký problém mám s tím, jak se George změnil na konci života. To je opravdu těžko uvěřitelné.

Atara16
01.02.2023 5 z 5

Krásná kniha co ve mě bude znít ještě dlouho a slzy u ní taky tekly.


milary
01.12.2022 1 z 5

Méně je někdy více... A v případě Přítele z domova se to zdaleka netýká jenom počtu stránek.

Moc mě zaujalo "o čem", ale pak stejně zklamalo "jak".
Pro mě chyběl knížce spád. Deníkové záznamy nesly četná opakování, opodstatněná u počátečních zápisků kluka, zčistajasna přestěhovaného do zcela cizího prostředí, vlekly se ale i pasáže, popisující potenciálně dramatické situace poněkud jednotvárným způsobem, vlastním celému textu.

Vývoj postav - těch málo postav, které nějakým vývojem prošly, byl předvídatelný a autorčina neochota zanechat jakýkoliv škrábanec na lesklé karoserii hlavního hrdiny vedla k neuvěřitelným klišé (oddanost vězňů apod.).

Nakonec bylo vše doslovně dořečeno a "moudra" a "krásné myšlenky" v množství větším než případném obraly závěr i o poslední špetku smířlivé nedokonalosti či tajemství.
Dlouho jsem nečetla knížku, která by se tak urputně domáhala čtenářových citů.
Ve mně je nevzbudila.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (25. týden)

15.06.2020


Citáty z knihy (1)

Největší problém dnešní doby je, že lidé buď neumějí, nebo zapomínají být šťastní. Přitom je to tak jednoduché, protože s tím můžou začít právě teď. A v tom je přece krása života.


Kniha Přítel z domova v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených102x
ve Čtenářské výzvě34x
v Doporučených10x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst106x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech1x