Požár na východě přehled

Požár na východě https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76313/bmid_pozar-na-vychode-nVx-76313.jpg 4 84 84

Římský válečník série

1. díl >

Válka je peklo…“ Píše se rok 255 našeho letopočtu a nekonečná rozpínavost římského impéria přivedla říši do bodu, kdy jen stěží dokáže ubránit své hranice. Její moc a autorita jsou ohrožovány na každém ze zabraných území, na každé hranici se světem barbarů. Nejvážnější hrozbu představuje znovuzrozená Persie. Vojska nové východní velmoci se vydala na pochod přes poušť a míří k první obranné linii všemocného Říma. Město Arété, poslední vojenská výspa říše, se připravuje na nevyhnutelnou invazi. Velitelem obrany města a východních hranic říše je jmenován muž, jehož jméno je synonymem války – Balista. Jeho úkolem je postavit vojsko a čelit největší hrozbě, které kdy jeho vlast v historii čelila. Požár na východě je epické drama – příběh velké říše, plný hrdinství, zrady, odvahy a především kruté, krvavé války. Každý díl série popisuje jiné, závažné téma. V prvním románu, Požár na východě, je Balista vyslán, aby bránil město Arété, symbol řecké kultury a západní svobody, před invazí náboženského fanatismu sásánovských Peršanů. Obranná opatření jsou krutá a nelítostná. Občané jsou přinuceni strhnout své domovy, Balista pošlape jejich občanské svobody, vojáci prohledávají každého, kdo z města vychází, nebo do něj chce vstoupit. Balista si klade stěžejní otázku, která je stejně živá, jako jsou otázky, které si klademe dnes: „Jak daleko jsme ochotní při obraně našich svobod zajít, než zničíme i to, co se snažíme chránit?“ Stejně naléhavé otázky si pak kladou i další romány série, z nichž každý se věnuje jinému, přesto vždy důležitému okamžiku římské historie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Warrior of Rome: Fire in the East , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Požár na východě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

bleekemolen
01.04.2021 3 z 5

Po precteni obdivuhodne trilogie Trun Caesaru (4*) me autor namlsal, chtel jsem vic. Jako ocenenim kvality techto knih necht je dukazem, ze jsem si ihned poridil vsech 7dilu Rimskeho valecnika, z nichz ne vsechny byly uplne levne.
Vcera jsem docetl prvni dil. Jedna se o autoruv debut a bohuzel je to poznat. Ze v knize nebude tolik politiky, kterou v rimskem obdobi tolik obdivuji, jsem ve vojenskem romanu ocekaval. Ovsem, jak uz zaznelo nize, ne vsechny postavy jsou uplne propracovane, autor obcas rozehrava partie dilcich pribehu, na ktere uz vsak v dalsim prubehu zapomina atp. Celkove mi uroven knihy pripominala serii s R. Sharpem od Cornwella oklestenou o superschopnosti hlavniho hrdiny a naivni romanky (coz ocenuji).
Jedna se o zabavne, oddychove cteni, Trunu Caesaru vsak nedosahuje. Nejsem vsak prilis zklaman a na dalsi dily se tesim.

martin č.
31.10.2020 4 z 5

(SPOILER) Po sérii Římského válečníka jsem šáhl po přečtení dějové předcházející trilogie Historie Caesarů let 235-238.
V Požáru na východě jsme v roce 256 a skutečně známé události (z vykopávek a starých zpráv) z této knihy by se daly shrnout do jedné věty: Král Šapůr dobyl římské město na Eufratu Dura-Europos. (v románu Ateté) Románově tedy autor mohl výrazně popustit uzdu fantazii a rozepsat se výrazně více než v trilogi zmíněné výše, kde je děj jasně nalinkovaný.
Taky mi to tak v první půli přišlo - pěkně vykreslené postavy, které si čtenář oblíbí a cesta na východ, nějaká ta politika. Od obléhání města, kdy kniha začala gradovat mě to ale paradoxně bavit přestávalo. Ke konci jsem měl pocit, že autor potřebuje zmínit opravdu úplně všechny způsoby obléhání, které ze starověku známe, aby náhodou nějaký nechyběl. A závěrčná zrada...ach jo. O překladu už tu taky zaznělo, jó dělostřelectvo! Ale četlo se to přiměřeně dobře a další díl mne zajímá.


Bolomsson
01.07.2020 4 z 5

Tak první díl série o Balistovi mě bavil. Čtivé, od začátku až do konce, hlavní hrdina sympaťák a popis obrany města taktéž moc povedený a napínavý. Do toho i trocha humoru mezi římskými vojáky na odlehčení, obrana města vykreslena velice realisticky...já jsem se bavil a jsem zvědavý, jak se celá série vyvine dál.
O tomto období dějin moc velké znalosti nemám, tak jsem rád, že existuje kvalitní autor, který mi čtivou formou přiblíží, jak se římská říše na východu začala pomalu bortit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Požár na východě v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených122x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených13x
v Knihotéce85x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit21x