Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci přehled

Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183405/bmid_sapiens-od-zvirete-k-bozskemu-jedin-jRN-183405.png 4 1196 1196

Sapiens – Od zvířete k božskému jedinci sleduje z dlouhodobé perspektivy revoluční zvraty na cestě lidského rodu od vzniku Homo sapiens až po současnost. Dramatický je příběh bezvýznamného lidoopa, který před dvěma miliony let někde v koutě Afriky získal vědomí, vyvraždil své přírodní bratrance a ovládl celou planetu. Základní životní parametry člověka jsou určeny biologicky, ale poskytují úžasný prostor. Ne biologie, ale kultura (kolektivní víra) je klíčem k pochopení dramatického rozvoje lidstva. Jen ona umožňuje spolupráci velkého počtu lidí, kteří se navzájem neznají. Po první, kognitivní revoluci před 70 000 lety následovaly další překvapivé zlomy v dějinách – objev zemědělství, peněz, společenské mytologie, imperiální společnosti, kapitalistického úvěru a víry v budoucnost, objev vědy, techniky i genetického inženýrství. Zdá se, že dějiny mají směr – vždyť obchod a kapitalismus, věda a technika, planetární komunikace i geopolitické vědomí spojily svět do globální vesnice.... celý text

Literatura naučná Filozofie Historie
Vydáno: , Leda , Rozmluvy
Originální název:

Sapiens: A Brief History of Humankind , 2011


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (260)

Margherita_N
včera 4 z 5

Bylo dobrý rozhodnutí si Sapiens přečíst těsně před tím, než jsem se vydala do bolzanského muzea obdivovat Ötziho. Dost mi to prohloubilo muzejní zážitek. Tyhle stručné dějiny mě donutily přemýšlet o mnohém, i když ze stránek občas čiší radikálnější naladění autora. Zemědělská revoluce ho, zdá se mi, opravdu nepotěšila. A po ní už bylo všechno horší. Nejlíp se měli lovci a sběrači, nezávislí na jedné plodině, nemusející se starat o přírodní cykly ani hospodářství - sebrali si a snědli, co zrovna rostlo, jen pro sebe a jen pro přítomnou potřebu, žádný plánování, žádný zotročení kohokoliv nebo čehokoliv, tralalala, prostě si spokojeně sbírali, když měli zrovna chuť nebo hlad, a pak šťastní s lehkou hlavou umřeli. Pak někoho napadlo stát se zemědělcem a tím všechno podělal, protože od té doby sapiens musí plánovat dopředu, vybrat si jen jednu plodinu, která postupně je samotné zotročuje, takže když jeden rok nevyjde počasí nebo přijde na jejich území nějaká katastrofa, mají hlad. To by se lovcům a sběračům nestalo, ti by prostě popošli jinam nebo si dali k jídlu něco jiného. Pozdější kapitoly z moderní historie nekomentuju, nejvíc mě zaujala tahle pravěká část.

SONP
04.05.2024 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha a k dlouhému řízení je to naprosto ideální záležitost. Sice platí, že autorovi lze leccos vytýkat:
- ti, kdo mají rádi historii, zkratkovitost,
- konzervativci wokeismus při psaní o břemeni bílého muže,
- progresivci, že nachází pozitiva na kolonizaci,
- liberálové, že jejich ideologii urputně nazývá náboženstvím
- my všichni po deseti letech, že závěrečná kapitola je zatraceně zastaralá,
- etikové, že jeho pohled na lidstvo a jeho imaginární řád vykazuje známky cynismu,

ale pokud kniha podněcuje čtenáře k přemýšlení, pak přesně splnila svůj účel. Není co dodat. 100%


koolstof
26.04.2024 5 z 5

Velice zajímavý popis historie vývoje lidstva s originálními a pochopitelnými příklady, proč se co stalo zrovna tak či tak.
První tři čtvrtiny byly senzační, ale část věnovaná kapitalismu už autorovi trochu haprovala. Kladení státu a volného trhu na stejnou úroveň, navíc s negativní konotací, mě překvapilo. Jako by mu ucházelo, že stát je pravý opak trhu. A že firmy na volném trhu bez regulací by se automaticky staly otrokářskými monopoly (čili vlastně státy) a tudíž potřebujeme státy, aby nás před tím ochránily, s tím si autor moc hlavu nelámal.
Celkově dílo hodnotím velice kladně a jak psal work - bylo by skvělé nahradit touto knihou všechny nezáživné učebnice dějepisu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022


Citáty z knihy (2)

Když prožíváme něco příjemného, nejsme spokojeni. Buď se bojíme, že potěšení zmizí, nebo doufáme, že ho bude ještě víc... Proto jsou i nejmocnější vládcové odsouzeni k životu v úzkosti, k neustálému útěku před smutkem a bolestí a k honbě za větším potěšením.


Jakmile pocitům přisoudíme velkou váhu, budeme po nich toužit, a tím i víc trpět


Kniha Sapiens: Od zvířete k božskému jedinci v seznamech

v Právě čtených227x
v Přečtených1 666x
ve Čtenářské výzvě189x
v Doporučených181x
v Knihotéce512x
v Chystám se číst1 071x
v Chci si koupit347x
v dalších seznamech17x