Sešívance přehled

Sešívance https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386555/bmid_sesivance-PSb-386555.jpg 4 31 31

Jihočeský horrorový autor Honza Vojtíšek se pro svou třetí povídkovou knihu proměnil v doktora Frankensteina. pozval si k sobě horrorové autory a autorky z Česka, Slovenska a Polska a z každého si odřezal to nejlepší, aby získal deset povídek a jeden komiks. Každý příběh má ty správné kousky z Honzy a spoluautorů, čímž vznikla pevně sešitá monstra, pochodující přímo k vám. Jedno děsivější než druhé. Kniha obsahuje deset povídek napsaných společně mimo jiné se Svatoplukem Dosedělem, Janko išou, Markem E. Pochou, Kristinou Haidingerovou či Łukaszem Radeckým nebo Sylwií Błach, jeden komiks vytvořený společně s autorem obálky Dávidem Marcinem a jednu samostatnou povídku. Předmluvu ke knize napsal překladatel a nakladatel Milan Žáček.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sešívance. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

jefff
30.05.2022 3 z 5

Fandím českým tvůrcům, kteří se snaží vzkřísit domácí hororovou scénu. I proto jsem si pořídil Sešívance - jednu z prvních vlaštovek vydavatelství Golden Dog, kteří od té doby mají hodně slušně našlápnuto. Tato sbírka se mi líbila tak nějak napůl. Je to napsané zdatně. Vojtíšek je řemeslně dobrý spisovatel a je super, že si u toho nemusí čtenář drápat do očí, jako u jiných - mnohdy i překládaných hororů. Navíc přebal je hodně vyvedený. Ale některá vyznění povídek mi přišla taková jalovější. Často mi chybělo alespoň nějaké vysvětlení proč nebo nějaký příběhový background. Ale atmosféru to mělo a u většiny kusů to stačilo.

Michal_SK
23.02.2022 5 z 5

Dobieham resty, postupne si hodnotím knihy, ktoré ma nejak v posledných rokoch zaujali, najradsšej venujem pár riadkov práve česko-slovenskej tvorbe, lebo sa mi zdá, že podpriemerna zahraničná zlátanina dostáva omnoho viac priestoru. Táto kniha je zvláštny unikát - poviedky píše vždy Honza Vojtíšek (román Kazatel - tiež výborný) v spolupráci s niekým. Každý príbeh je remeselne na takej úrovni, že by z toho mohol byť seriál na Netflixe a naozaj by nebolo za čo sa hanbiť. Zjavne do toho išli všetci naplno.

Chlapček, ktorému uletel vtáčik je napríklad naozaj silné čítanie na pár stranách, k tej sa určite vrátim. Mŕtvi klauni nepijí - tiež fantastická. Rovnako tak príbeh o démonom posadnutom prsnom implantáte - rôznych nápadov a kvalitného spracovania je táto kniha plná.
Ak by som mal však jednu poviedku rozobrať detailnejšie, tak by to bolo Setři mě. Človek sa začíta to tradičného melodramatu odohrávajúceho sa v každom meste, v každej bytovke v hlavnej roli s človekom, ktorý je úplne normálny, len rieši spústu životného trápenia naraz. Taká klasika? Ho*vno ... nápad spracovaný v tejto poviedke je podľa mňa svetový unikát, originalitou, spracovaním ... osobne by som obom autorom pre istotu nariadil domové prehliadky. Pre istotu.

Ak bude dvojka, tak po nej okamžite siahnem.


Morbidus
03.03.2021 5 z 5

Perfektní sbírka povídek, jedna těch, kde čtenář horko těžko hledá nějakou větší vadu na kráse. Obálka je fajn, ilustrace taktéž a příběhy nikdy neklesají pod určitou úroveň... která však neleží nízko!
Mnohé zdejší horrorové vize z hlavy jen tak nedostanete, ať už se námětem pohybují na škále od bizarního až po brutální. Mě například velmi oslovila povídka Nezhasínej, ze které jsem cítil určitý Akta X nádech; cosi nevyřčeného. Což mám hodně rád. Nicméně ani ostatní povídky nezklamaly; tohle je prostě dobře zahráno. Jediné větší negativum, které mě takhle z fleku napadá, je příliš drobné písmo v komiksu (ano, je zde i komiks), s čímž se však vzhledem k formátu knihy asi nedá nic dělat.
Sešívance rozhodně nejsou šité horkou jehlou. Jedná se o raritní kus, protkaný kvalitními příběhy. Příznivcům horroru vřele doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sešívance v seznamech

v Přečtených32x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech2x