Shakespeare přehled

Shakespeare
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325077/mid_shakespeare-7lW-325077.jpg 4 45 45

Kniha věnovaná dílu Williama Shakespeara – letos si připomínáme 400. výročí jeho narození – představí v chronologickém pořadí dvanáct jeho dramat (Kupec benátský, Jak se vám líbí, Mnoho povyku pro nic, Romeo a Julie, Sen noci svatojánské, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy, Hamlet, Král Lear, Mackbeth, Othello a Bouře) a přiblíží i jejich inspirační zdroje i okolnosti jejich vzniku. Každá ze Shakespearových divadelních her je doplněna vstupy věnovanými vnějším projevům doby – např. renesanční módě, architektuře, italské literatuře, cestám Angličanů na jih, vztahu starého kontinentu ke koloniím – a historickým souvislostem. Životem a dílem geniálního dramatika provázejí kromě textů bohaté ilustrace Renáty Fučíkové.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shakespeare. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Termaap
18.07.2023 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha (nemám tištěnou formu a nemůžu srovnávat, ale jsem přesvědčena, že to byla výborná volba!).

Shakespeare: další autor, kterého mám díky škole zařazeného ve škatulce s názvem nečíst, to je nuda!. Z povinnosti jsem tehdy přečetla Romea a Julii a na další sonety úplně zanevřela. Nebýt toho, možná bych je ocenila dříve než teď, ale v duchu myšlenky lepší pozdě nežli později hlásím, že jsem se s Shakespearovou tvorbou skrze tuto knihu seznámila a hlavně!!!!, že jsem si to moc užila!

Moc mi vyhovoval krátký rozsah jednotlivých dramat a já si tak mohu vybrat ke kompletnímu přečtení jen ty, které mě zaujaly (Zkrocení zlé ženy kupříkladu vynechám;)). Bavily mě dramatizační vstupy i doplňující informace k různým oblastem lidského konání v té době. Audioknihu ukládám do knihovny, mám tušení, že občas dostanu chuť na nějaký ten shakespearovský kousek:).

Carlita.cte
15.12.2022 5 z 5

Mám ráda ilustrace Renáty Fučíkové a po téhle knize jsem prahla dlouho. Řekla bych, že se hodí do každé knihovny, ať už pro dospělé nebo pro mládež, která se s tímto velikým dramatikem teprve seznamuje.
.
Hry jdou chronologicky a vždy jsou k nim uvedeny historické a kulturní souvislosti. Taky se mi moc líbilo, že je na úvod hra shrnuta do krátké myšlenky, která vystihuje jejího ducha (nebo naše novodobé smýšlení o ní).
.
Neznala jsem všechny hry, tak jsem je na sebe nechala působit a sama jsem byla zvědavá, která mě nejvíce zaujme. Vybrala bych Kupce benátského svojí civilností a napínavým dějem, a taky Macbetha pro sílu věštby. Avšak na opačném konci spektra je určitě Zkrocení zlé ženy, to mi nějak nesedlo.


popeluška
08.02.2022 4 z 5

Krásně zpracovaná kniha, četla se hezky a ty ilustrace jsou naprosto úžasné :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2017 - Zlatá stuha (Výtvarná část: Literatura faktu pro děti a mládež)


Kniha Shakespeare v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených5x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst45x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech1x