Tygřice přehled

Tygřice https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136660/bmid_tygrice-136660.jpg 5 253 253

Sheila série

< 2. díl

Pokračování knihy Spratek V předchozí knize Spratek se Sheila rozloučila se svou učitelkou a ta o ní neměla několik let žádné zprávy. Když se Torey dozví, že se v letním programu pro děti s handicapem, kde bude pracovat, objeví jako praktikantka studentka střední školy Sheila, přijde jí to nejdříve jako zajímavá náhoda. Záhy zjistí, že to je ta „její“ Sheila a osudy obou hrdinek se na čas znovu propojí. Dospívající Sheila se vyrovnává nejen s tím, že její učitelka zveřejnila jejich příběh knižně, ale také dává Torey a celému okolí najevo, že ona přece není žádná literární postava. Navíc je v ní stále velmi živá bolest z toho, že ji její matka opustila a že neví, kde a jak žije její mladší bratr. Snaží se zapojit do práce v letním kempu pro děti s handicapem, ale bohužel to provede hodně „po svém“ – nechce se jí respektovat pravidla a má dojem, že odhadne lépe než učitelé, co se v dětech skrývá. Její iniciativa „na vlastní pěst“ vyvrcholí tím, že unese chlapce Aleja, který má přejít do jiné školy, aby ho „zachránila“. Její dospívání je plné zvratů, ale Sheila, která se postupně vyrovnává s traumaty z dětství, nakonec vyspěje a je z ní spokojená mladá žena. Kniha osloví zájemce o skutečné příběhy s psychologickou tematikou, lidi, kteří se věnují práci s dětmi s handicapem a poruchami chování. A samozřejmě všechny, kdo chtějí vědět, jak to dopadlo se Sheilou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Portál
Originální název:

The Tiger's Child , 1995


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tygřice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (61)

1bublina
27.01.2024 5 z 5

Torey Hayden je sázka na jistotu. Jsem moc ráda, že napsala pokračování a víme, jak probíhalo Sheilino dospívání.
Ale proboha, kdo psal tu anotaci ke knize? Torey nezjistí, že v letním programu je ta "její" Sheila, ale naopak to místo Sheile sama zařídí. Další věc - Sheila se nemusí vyrovnávat s tím, že Torey zveřejnila její příběh, protože Torey dá Sheile přečíst rukopis ještě před vydáním knihy.
ČV 2024 - Kniha, ve které se někdo ztratí nebo zabloudí.

michaelaIQFK
30.11.2023 4 z 5

Kniha nebyla tak působivá jako první díl, ale přesto se mi líbila. Důkaz toho, jak nás rané dětství ovlivňuje po celý život.


saltigrade
27.08.2023 5 z 5

Tato kniha trochu vybočuje z řady ostatních knih spisovatelky, protože se jedná o pokračování Spratka. Zjišťujeme, co se se Sheilou dělo, když se Torey odstěhovala, co prožívá nyní. Mě osobně na knize nejvíc fascinuje, jak o věcech přemýšlí Sheila v 6 letech (Spratek) a ve 14 letech (Tygřice), jak i velký odborník jako Torey se může mýlit v některých úvahách a nedojde jí, jak moc tuto zranitelnou slečnu zasáhla svým (byť i neúmyslným) jednáním. Subjektivní realita na každém kroku. Jsem vděčná za takové silné osobnosti jako je Torey, a hlavně že se s námi čtenáři dělí o své příběhy, protože mě to zároveň vzdělává a inspiruje, dokonce více než leckteré psychologické knihy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tygřice v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených398x
ve Čtenářské výzvě41x
v Doporučených31x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst134x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech1x