Slepý hodinář přehled

Slepý hodinář
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21519/bmid_slepy-hodinar-XTm-21519.jpg 4 62 62

Podtitul: Zázrak života očima evoluční biologie. Jak vznikl člověk a proč tady vůbec jsme? Na tuto nejzákladnější lidskou otázku odpovídá významný britský zoolog a myslitel. Brilantním způsobem vyvrací řadu rozšířených představ o evoluci člověka a dalších organismů. Ukazuje oprávněnost evolučního pohledu na vznik živého světa, aniž by přitom umenšoval náš údiv nad jeho tajemstvími a složitostí. Dawkinsovy inspirativní myšlenky vedly k plodné změně pohledu na evoluci a staly se základem dnešního chápání evoluce. Kniha patří spolu s jeho Sobeckým genem k nejzákladnějším publikacím o darwinismu vůbec.... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Paseka

The Blind Watchmaker: Why the Evidence of Evolution Reveals a Universe without Design, 1986

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slepý hodinář. Přihlašte se a napište ho.

Leona333
předevčírem 4 z 5

Slepá může být lidská víra..., kterou poslušně kamkoliv následujeme... Slepá může být, jakákoliv politická ideologie..., kterou oddaně posloucháme, ale Slepý hodinář zde?! No, tak ten má svou cestu skrze evoluci, dost jasnou... ; )
Líbilo a i bavilo si vše o nás - nejen o nás..., v této knize číst.

vlkodlaq
12.07.2024 5 z 5

Takže nás nestvořil bůh se vším zvířectvem v jednom týdnu před čtyřmi tisíci lety na ploché zemi? To je mi ale překvapení!
Výborná kniha o evoluci a vývoji druhů vůbec a i když kniha není primárně o tom, tak nám může i pomoct chápat náboženství tak jak skutečně jsou, a to přeceňované přežité mytologie, kterým lidi stále věří i dnes jen proto, že srovnat se s vlastní konečností je obtížné.

ladaol
04.01.2023 5 z 5

S dovolením bych použila citaci z poslední kapitoly od Jaroslava Flegra, která toto dílo, podle mně, dokonale vystihuje:
"Dawkins má vzácnou schopnost vyhledávat zajímavé problémy a k těmto problémům nacházet elegantní řešení. Má i dostatek odvahy, že dokáže velkoryse přehlédnout případné nedostatky daných řešení a nezatěžovat jejich složitým vysvětlováním čtenáře. Dawkins vždy zjednodušuje na správných místech a s citem.
Když představuje zjednodušenou verzi jednotlivých teorií, nevyhne se určitému zkreslování názorů jejich autorů. Sám přitom někdy upozorňuje na obvyklý zlozvyk kritiků evolučních, a nejen evolučních, teorií: představit názory druhé strany ve zploštěné, až zkarikované podobě a následně takto zkarikované názory s velkou slávou vyvrátit."

Ocenění knihy (1)

1987 - Los Angeles Times Book Prize (Current Interest)

Kniha Slepý hodinář v seznamech