Boží blud přehled

Boží blud https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21520/bmid_bozi-blud-21520.jpg 4 280 280

Přináší náboženství útěchu, nebo bolest? Kniha britského evolučního biologa R. Dawkinse odmítá náboženský fundamentalismus a kritizuje všechny ostatní i umírněné podoby náboženství. Považuje je za nebezpečný jev, který omezuje svobodné myšlení lidí. Být o něčem přesvědčen na základě víry je podle Dawkinse v ostrém rozporu s přesvědčením na základě racionálních argumentů. Náboženský dogmatismus pak stojí v jádru dalších problémů – od vyučování zjevných nepravd o původu světa a lidstva až po teroristické útoky. Cílem Dawkinsovy knihy je zvýšit sebevědomí ateistů, jejichž pozice např. v USA je podle autora na úrovni homosexuálů před 50 lety. Dále je kniha určena všem, kteří by chtěli odvrhnout náboženství, ale mají obavy, zda i bez něj je možné žít plnohodnotný, šťastný a mravný život.... celý text

Náboženství Filozofie Věda
Vydáno: , Academia
Originální název:

The God Delusion , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boží blud. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (85)

Tvurce001
07.02.2024 5 z 5

Souhlasím s autorem. Bůh je jedna veliká fikce. Přesto mu občas napíšu básničku.

Positivní

"Ahoj Bože.
Kdo vlastně jsi?"
"Jseš ten, co si včera
zapomněl uklidit
hračky."

"Ty Vole!"

"Ano takhle je to prosté.
Až to uklidíš
můžeš tu se mnou
do včerejška mlčet."

vslc66
12.09.2023 5 z 5

Knihu odporúčam prečítať komukoľvek, kto je fascinovaný spiritualizmom alebo náboženstvom. Autor, ako renomovaný evolucionista a hlavne vedec, ponúka svoj pohľad na tématiku náboženstva; na kreacionizmus, inteligentný dizajn, theocentrizmus a mnoho ďalšieho (napr. odveký súboj medzi zástancami Darwina - čiže evolucionistov, ako je autor samotný - a zástancami kreacionizmu; rozobratie "dôkazov" Tomáša Akvinského a Anselma z Canterbury; čistiek, ktoré sa konali v mene Božom).
Mna osobne, okrem iného zaujali citácie, ktoré autor ponúka na začiatku každej kapitoly, ako napr.:

"Podivná je naša situácia tu, na Zemi. Všetci sem prídeme na krátku návštevu, nevediac prečo, napriek tomu sa nám niekedy zdá, že za tým všetkým stojí božský zámer. Z pohľadu každodenného života však vieme jedno: človek je tu pre iných ľudí - predovšetkým pre tých, od úsmevu a spokojnosti ktorých závisí naše vlastné šťastie."
Albert Einstein

Zaujímavý filozofický počin, ktorý vás doslova núti sa zamýšľať nad tým, ako vnímate svet, Boha (Bohov ?), prírodu - čokoľvek s tým späté. Kniha je hodná prečítania a mám taký pocit, že ju ešte otvorím viac krát, ako raz.


Sashin
01.08.2023 5 z 5

Urcite to stoji za precteni a zamysleni. Sam se povazuju za "neco jako deistu". Neverim v zadne nabozesnstvi, proroky, svate nebo tehotne panny, ale neverim ani v to, ze by nekdy lide mohli pochopit kde se vzal Velky tresk. Proto si myslim, ze prostor pro nejaky, pro nas nepochopitelny zdroj sily, ktery ho zapricinil, tady vzdy zustane a je jen na nas jak ho nazveme.
Co mne ale neprestava udivovat je spor mezi kreacionisty a evolucionisty. Pokud jde o stvoreni sveta podle abrahamovskych nabozenstvi, tak prvni kapitola genesis (ze ktere vychazi i dalsi texty techto nabozenstvi) podle mne neni nic jineho, nez praveka teorie evoluce v 6. krocich. Cast z nich je jasne zalozena jen na domenkach tehdejsich myslitelu. Uz to, ze hvezdy povazuji za male svetelka, kterymi buh osadil oblohu, abysme v noci nemeli uplnou tmu dokazuje, ze slo o lidi, kteri nemeli poneti o astronomii. Ta uz, ale byla znama ve starovekem Sumeru, v dobe bronzove a pribeh o Kainovi a Abelovi popisuje to cemu se dnes rika Neoliticka revoluce, takze se bavime o dobe kamenne. Co se tyce tyce stvoreni prirody a cloveka tak jde prakticky o proces totozny s dnesni evolucni teorii: nejdrive rostliny, pak hmyz a ruzna zvirata a nakonec clovek. K tomu dosli logickou uvahou, bez vymozenosti dnesni vedy a archeologie. Proto se nikdo nemuze divit jak naivne jejich predstava o stvoreni sveta dneska vypada. A ze za tim vsim podle nich byl buh snad taky neni nejak udivujici. V jeho nezpochybnitelnou existenci veril cely zapadni svet jeste pred 200 lety a tady se bavime o zhruba 10 000 let starych, stredovychodnich legendach, ktere v polovine 1. tisicileti pr.n.l. sesbirali zidovsti ucenci a vytvorili z nich zaklad Tory.
Kreacioniste tedy k boji proti evolucionistum pouzivaji prastarou a nepresnou evolucni teorii, kterou evolucioniste sice odmitaji, ale ve skutecnosti hlasaji jeji moderni a samzrejme i presnejsi verzi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Ateista se za to, že je ateista, nemusí nikomu omlouvat. Právě naopak, všichni ateisté by na to měli být pyšní, jelikož ateismus téměř vždycky vypovídá o zdravém, nezávislém myšlení a vlastně o zdravém myšlení jako takovém.


Bůh ze Starého zákona je patrně ta nejprotivnější postava v celé beletrii: žárlí, a ještě je na to pyšný; je to malicherný, nespravedlivý, nemilosrdný tvor posedlý ovládáním ostatních; pomstychtivý, krvežíznivý našeptávač etnických čistek; je to rozmarný, nenávistný tyran se zálibou v misogynii, homofobii, rasismu, infanticidě, genocidě, filicidě, šíření chorob, megalomanství a sadomasochismu.


Hypotéza Boží existence je v jakékoli své formě zbytečná.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Boží blud v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených343x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených47x
v Knihotéce147x
v Chystám se číst234x
v Chci si koupit69x
v dalších seznamech5x