Soudci přehled

Soudci https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36575/soudci-36575.jpg 3 34 34

Po nouzovém přistání letadla ubytuje ve svém domě pět cestujících podivný muž: prohlásí se jejich ,soudcem" a podrobí je výslechu. Nad jedním hodlá vynést rozsudek smrti. Jeho stěžejní otázka zní: Proč lpíte na životě? ,Souzení" jsou donuceni ke krutému hledání pravdy: Claudia o svých láskách, Raziel o své ztracené minulosti, izraelský voják Joav o smrti, kterou viděl a která ho čeká, Bruce o vině, již páchal na ženách, George o tajemství, jež ho tíží. Tváří v tvář nejasné hrozbě soudí sami sebe: čím se provinili, za co jsou odpovědni? Příběh s dramatickou zápletkou, gradující v pocitech hrdinů od úžasu či zlosti po skutečnou úzkost a končící překvapivým rozuzlením, je zároveň zamyšlením nad obsahem a smyslem, který dává člověk své existenci.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Les Juges , 1999


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soudci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Hanka_Bohmova
02.04.2024 2 z 5

Autor nutí postavám slova a gesta, v téhle knize je všechno na sílu, nic neplyne. Nešťastně zvolené prostředky, řekla bych.

mgeisselreiter
18.11.2023 1 z 5

Kdo čeká krimi či thriller, bude nesmírně zklamán. Zápletka je slabá a chatrná a slouží jen účelově, aby se Wiesel vykecal. A je snad někdo, kdo čekal něco jiného než thriller? Pro mě nesmyslné filozofování, kecy kecy kecy. Autor ani nedokázal charakterizovat jednotlivé postavy. A pokud je snad čtenář ortodoxní (nebo méně ortodoxní) žid, pochybuji, že ta slátanina bude pro něho zajímavá nebo přínosná. Snad jediné pozitivum této knihy je její délka - naštěstí jen 160 stran. Od odpadu nemá moc daleko, dávám 1*, 18. 11. 2023.


mosem
10.12.2018 4 z 5

Kniha, která podle mne není o pěti cestujících ani o "soudci", ale o každém z nás. Každý z nás nosí v sobě tajemství a je jen na nás, jestli je zveřejníme nebo ne, jestli někomu ublížíme či nikoliv. Každý z nás může či nemusí následovat své srdce. Každý z nás může hledat smysl svého bytí..... Kniha, která čtenáři na otázky odpovídá, ale každá odpověď je vlastně další sérií otázek, dalším prostorem k hledání. Silná kniha, které dávám plný počet hvězdiček i přes poněkud pohádkový závěr. Mně osobně by se víc líbil konec otevřený, ale .....ale jiným by určitě závěr scházel.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Soudci v seznamech

v Přečtených39x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit4x

Autorovy další knížky

Elie Wiesel
americká, 1928 - 2016
2014  92%Noc
2002  85%Pátý syn
2001  65%Soudci
2007  76%Šílená touha tančit
1994  96%Návrat do Sighetu