Stará dáma vaří jed přehled

Stará dáma vaří jed https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16188/mid_stara-dama-vari-jed-iDP-16188.jpg 4 503 503

Hrdinkou nového humoristického románu oblíbeného finského spisovatele je důstojná stará dáma, vdova po plukovníkovi Linnea Ravasková, která se všemožně obětuje svému nepovedenému synovci - prodá luxusní byt v Helsinkách, aby za něj mohla zaplatit dluhy, odevzdává jemu a jeho dvěma zlotřilým kumpánům každý měsíc důchod... Pak ji ale jednoho dne synovec nutí, aby napsala závěť - a stará dáma se vzepře. Rozhodne se vzít věci do vlastních rukou a čtenáři s napětím sledují, jakou kaši (ale kdyby jenom kaši!) ty staré, vrásčité a křehké ruce dokážou navařit. V knize nechybí černý humor, scény jako z grotesky, dobrodružné plavby po rozbouřeném moři, několik mrtvol... Paasilinna je v celé Evropě populární právě proto, že dokáže poutavě a čtivě psát o vážných věcech - jako třeba o tom, že i staří lidé mají právo na život podle svých představ. Přeložila Markéta Hejkalová.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Hejkal
Originální název:

Suloinen myrkynkeittäjä , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stará dáma vaří jed. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (124)

Kaduri
29.03.2024 4 z 5

Audiokniha.
Pani plukovníková Linnea Ravasková by si rada užívala pokľudnú starobu. V tom jej však bránia výčiny nepodareného synovca a jeho partičky ničomných kumpánov.
A keďže sa nedomôže pomoci na oficiálnych miestach, rozhodne sa vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Aj keď tak nejako omylom...
Vtipná, zábavná čierna komédia.
Čitateľský zážitok umocnili skvelí interpreti Milena Steinmasslová a Jan Zadražil.
Za mňa 4,5 hviezdičiek.

Vilma_de_Bilna
25.02.2024 5 z 5

Máte radi vraždy? Nechce sa vám rozmýšľať, kto by mohol byť vrah? Nechce sa vám rozmýšľať nad knihou všeobecne? Tak potom smelo do toho!
Pani plukovníková bola roztomilá, synovec s kumpánmi neznesiteľní a jed vskutku účinný. Čo viac si priať?


alekis
30.09.2023 5 z 5

Odložila jsem všechny knihy, které na přeskáčku čtu, protože při nahlédnutí do Aktivity oblíbených jsem objevila tuto knihu a komentář. Díky, Mariko! :-)

Konstatuji: autor naprosto vážným způsobem popisuje kriminální a velmi morbidní záležitosti. Zasypává nás finskými názvy měst a obcí a nevyslovitelnými jmény postav, z nichž mnohé jsou v příběhu naprosto nepodstatné! Když se stará dáma postaví vedle náhrobku na hřbitově, ihned nám autor sdělí, kdo pod ním odpočívá... Divím se, že nám i k zesnulým - neboť u žijících je to u něj zcela běžné - nesděluje jejich životopisy.

Prostě... pod tenkou slupkou velice vážného vyprávění se skrývá moře šílené - tady nedokážu napsat legrace - je to šílená a neskutečná sranda! Taková hodně zvláštní... Finská...
Toužím, bažím odcestovat do Finska a poznat Finy, musí to být hodně zvláštní a především zajímaví lidi! A dostala jsem nesmírnou chuť na studené pivo... :-))

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stará dáma vaří jed v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených687x
ve Čtenářské výzvě71x
v Doporučených33x
v Knihotéce143x
v Chystám se číst138x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech8x