Strakatý pes na břehu moře přehled

Strakatý pes na břehu moře https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96985/bmid_strakaty-pes-na-brehu-more-TX1-96985.png 4 50 50

Novela z prostředí Ochotského moře rozvíjí dramatický příběh chlapce, který v průvodu tří lovců vyplouvá poprvé v kajaku na moře a po tragické cestě se vrací sám. Kniha vychází k padesátým narozeninám významného kirgizského spisovatele.

Literatura světová Novely
Vydáno: , Lidové nakladatelství
Originální název:

Пегий пёс, бегущий краем моря (Pěgij pjos, běguščij krajem morja) , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strakatý pes na břehu moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

changaj
31.05.2023 4 z 5

Jednoduchý a syrový příběh, kterých se asi v minulosti staly tisíce...

meluzena
10.08.2021 4 z 5

Jímavý příběh o 4 lovcích, kteří se jako vždy vydali na lov na svém velkém kajaku - celý den veslovat na vzdálený ostrůvek, tam ulovit tři tuleně a druhý den se stihnout vrátit do tmy. Jenže bouře a následná neproniknutelná mlha je uvěznila na širém moři a jim nezbývalo než čekat a doufat, že se dočkají.
Poměrně pomalé tempo vyprávění jako by odpovídalo monotónnímu životu těchto prostých lidí. Obzvláště začátek připomíná vypravování (rozjímání) stařešiny, kterému už čas běží jinak, pomaleji. Což ale není nutně špatně.


Ludka025
25.01.2020

Marfiel, napisal si pekny osobny komentar no nestotoznujem sa s niektorymi vetami. Ja som tu knihu citala davnejsie a zanechala na mne velky dojem. Slovo kdyby to a kdyby ono, kdyby sa nevycerpali veslovanim, kdyby vytvorili z mlhy alespon trochu vodu, kdyby misto neustaleho nazikani ... keby ten dej knihy bol napisany podla slova kdyby tak by to bola uplne ina kniha. Nevies ako by si reagoval ty keby si bol 5 dni v clne, nic by si nevidel, nemal co zjest. (5 dni, neviem to presne) Ved kolko dni vydrzi clovek len s malom vody aby vedel normalne rozmyslat. Nevieme aky velky bol cln aby si tam mohli lahnut vsetci. Ved kazdy den im ubudalo sil ako mohli jasne rozmyslat ked okolo nich bola sama neistota? Ved aj desat minut v takej to situacii moze trvat velmi dlho nie to pet dni. Vlastne ja a mozno aj ty sme vobec nezazili taketo podmienky na mori. Ja som si pri citani knihy ani nepomyslela nato ako by to mohlo byt inac. Az na konci pribehu som sa sama seba pytala ci sa vobec ten chlapec dostal na svoj vytuzeny ostrov (mozno to bol poloostrov, teraz uz neviem). Ani ma nenapadlo polemyzovat o tom ake by to bolo pre nich ine keby rozmyslali ako vytvorit z mlhy vodu....
Divna, hloupa a nesmyselna smrt? Nemyslim si. Konali podla svojho najlepsieho vedomia a podla svojich sil. Pribeh sa mi velmi pacil lebo su v nom ukazane osobnosti a sily cloveka ale aj to ze matka priroda je silnejsia ako my ludia. Ved nie kazdy pribeh musi mat dobry koniec. To sa deje len v americkych filmoch.
Ospravedlnujem sa za gramatiku nemam cesku klavesnicu..

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Strakatý pes na břehu moře v seznamech

v Přečtených66x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

boj o přežití ruská literatura rozhlasové zpracování

Autorovy další knížky

Čingiz Ajtmatov
kyrgyzská, 1928 - 2008
1988  85%Popraviště
1979  76%Džamila
1983  87%A věku delší bývá den
1978  83%Strakatý pes na břehu moře
1972  84%Bílá loď