Tajemství hedvábného vějíře přehled

Tajemství hedvábného vějíře https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13844/bmid_tajemstvi-hedvabneho-vejire-vAQ-13844.jpg 4 392 392

Tématem rozsáhlého románu jsou vzpomínky staré dámy z významné čínské vesnické rodiny na průběh vlastního života, jež plasticky a působivě odrážejí běžný život, dávné tradice a zákony i postavení žen v 19. století v Číně. Hrdinka, původem z rolnické rodiny v jihozápadní provincii Chu-nan, prožila dětství v souladu s tradicí a právě díky místnímu tradičnímu zvyku navázala nevšední přátelství se stejně starou dívkou z odlišného společenského prostředí, které mělo trvat celý jejich život. Díky postavení dívek v rodinách, kde péče a láska jsou věnovány především synům, hrdinka od útlého dětství žila v izolaci a toužila po někom, kdo by ji měl rád, s kým by mohla mluvit a komu by mohla důvěřovat. V sedmi letech, kdy u děvčat začínal bolestivý proces podvazování chodidel, ve vybrané vrstevnici takovou osobu našla. V tradičním duchu obě celá léta toto přátelství pěstovaly a pro obě dívky to byl nejsilnější citový vztah, který za celý život prožily. Peripetie přátelství, které trvalo celé dětství a dospívání, a později pomáhalo oběma přežít osamělost i tragické okamžiky v manželství, zachycovaly hrdinky v dopisech na vějíři, psaných zvláštním tajným písmem, kterým se navzájem odpradávna dorozumívaly ženy v provincii Chu-nan. Znalost tohoto písma přinášela oběma dlouhá léta radost a útěchu, špatný výklad jednoho jediného znaku pak znamenal na dlouhá léta osudovou roztržku a pocit nesmírné ztráty. Příběh o ženském přátelství je i velice čtivým vyprávěním o životě v Číně, zaznamenává letmo i historické události 19. století, ale hlavně vypovídá o zvláštním světě tehdejších žen. Možno srovnat nejen s Goldenovou Gejšou, ale také třeba s Tajným deníkem čínské císařovny.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Snow Flower and the Secret Fan , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství hedvábného vějíře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (107)

Ester59
25.04.2024 4 z 5

Velice zajímavý příběh z, pro mne neznámého, prostředí staré Číny. Přísné tradice a kruté zvyky jsou pro mne naprosto nepochopitelné. Hvězdu dolů dávám za odtažitý a suchý styl psaní. Nicméně rozhodně doporučuji a přečtu si i další knihy této autorky.

Schmetti
15.04.2024 5 z 5

Tajemství hedvábného vějíře mě zaujalo na stránkách nakladatelství Jota svým názvem, obálkou a anotací.

Jedná se o historický román odehrávající se v Číně 19. století a vypráví ho již stařičká Lilie. Prožili jsme její život od dětských let po stáří. Dozvěděla jsem se staré čínské zvyky, které byly často kruté, například podvazování chodidel u dívek, s kterým se začalo už od jejich cca 6 let. Tento proces je v knize detailně popsaný a to i péče o zmrzačené nohy, které byly pro čínské dívky a ženy nezbytné.

Uchvátilo mě přátelství mezi dívkami, tedy mezi hlavní hrdinkou Lilií a Sněžným kvítkem. Znamenaly pro sebe jako své druhé já. Tajné ženské písmo, kterým si slečny psaly vzkazy na hedvábný vějíř je velká zajímavost. A nejen to. Všechno v knize bylo strhující, hladomor, těžké časy v horách, povstání, společenské rozdíly nebo to, jak se ženy musely podřídit mužům a jeho rodinám. Všechny ty čínské zvyky a kultura jsou fascinující.

U knihy jsem několikrát brečela, nešlo to jinak. Prožívala jsem se všemi jejich strasti i radosti.

Obdivuji autorku, jejíž část rodiny pochází z Číny, protože se vydala do těchto odlehlých, opuštěných vesnic v Číně. Mluvila s místními lidmi a s těmi, kteří se profesionálně zabývají písmem nu-šu a podobně.

Najdete mě na:
IG: @terischmetti_books
Blog: http://blumensprache.hikaru.cz/


sporran
08.03.2024 4 z 5

Velmi zajímavá a čtivá kniha o dávných čínských tradicích, často krutých a absurdních a přesto úzkostně dodržovaných, chápání vztahů, rolí mužů a žen. Líbí se mi autorčin styl psaní i její zápal pro toto téma.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (30. týden)

21.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemství hedvábného vějíře v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených530x
ve Čtenářské výzvě74x
v Doporučených58x
v Knihotéce220x
v Chystám se číst480x
v Chci si koupit75x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

Čína tradice zfilmováno tajemství izolace osudy žen

Autorovy další knížky

Lisa See
americká, 1955
2010  88%Tajemství hedvábného vějíře
2020  89%Čajová dívka z Kolibříkové ulice
2021  93%Ostrov žen moře
2010  81%Dívky ze Šanghaje