Temná energie přehled

Temná energie https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20727/bmid_temna-energie-oW1-20727.jpg 4 85 85

Ve svém třetím románu se známá autorka pouští nejen do zcela jiného tématu, ale i do jiného žánru. Snad by se dalo hovořit o netradičním detektivním románu a o posledním případu svérázného policejního komisaře Schilfa. Na rozdíl od něj však čtenář od začátku zná nejen vraha, ale i jeho motiv. Hlavní protagonista, vysokoškolský učitel fyziky Sebastian, odváží svého desetiletého syna na skautský tábor. Když zastaví u motorestu, auto i se synem zmizí. Únosci v jediném telefonickém kontaktu požadují jako výkupné místo peněz odstranění člověka. Špatně zaslechnuté jméno způsobí katastrofu. Na scéně se dále objevuje neodolatelná figura policejní komisařky Rity Scury, je tu Schilfova pozdní, doslova z nebe spadlá milenka, Sebastianův dávný přítel Oskar, rovněž fyzik, ovšem s radikálně jiným náhledem na vědu, Sebastianova manželka, galeristka Maike, a samozřejmě syn Liam, který vůbec neví, že byl unesen. Juli Zeh rozvíjí sofistikovanou hru, kdy každá indicie může znamenat (pro každého) něco jiného. A čtenář má dojem, že o všem ví, protože vyprávění je vedené jakoby z ptačí perspektivy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Schilf , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná energie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

popelucha
04.03.2022 4 z 5

Prolnutí fyzikálních otázek, netradičního detektivního románu, nedorozumění s tragickým vyústěním… Různé světy se skládají přes sebe… otázky, které čekají na svoje odpovědi… konce jsou v zásadě vždycky dobré.. přemýšlím nad tou knihou, ne vše je mi jasné, ale nakonec to asi zase tak nevadí..

petrarka72
30.04.2019 5 z 5

Uf, tohle bylo těžké čtení - dokonce i ve srovnání s Hráčským instinktem. Groteska deformující postavy, situace a vlastně i zápletku. Psychodrama postavené na nedorozuměních. Detektivka, jejíž podstata je jinde, než si čtenář celou dobu myslí. Opět rozkoš spíše intelektuální než emocionální. Ale stojí za to. (V doslovu Veroniky Jičínské v souvislosti s Temnou energií vtipná úvaha o proměně detektivních seriálů.)


Alena_S
24.05.2018 5 z 5

Všechno už tu bylo řečeno a mně ta kniha přijde skvělá, a teď už jen nevím, jestli doporučit představit si na konci knihy závěřečnou melodii ze Slavností sněženek, nebo naopak v zájmu čtenáře vůbec nedoporučit, protože pak je to teprve síla.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temná energie v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených105x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených10x
v Knihotéce97x
v Chystám se číst81x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

vraždy německá literatura fyzika

Autorovy další knížky

Juli Zeh
německá, 1974
2006  84%Hráčský instinkt
2009  84%Temná energie
2015  64%Pod vodou
2021  63%Ve jménu Metody
2004  76%Orli a andělé