Temné léto přehled

Temné léto https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/380024/bmid_temne-leto-Xer-380024.jpg 4 398 398

Elm Haven série

1. díl >

Píše se léto 1960, a v malém městečku Elm Haven v Illinois vzniká mezi pěti dvanáctiletými chlapci pouto, které nezpřetrhá ani nepředvídatelný běh života. Od projížděk na kole při západu slunce až po stinné úkryty v lese, dny těchto chlapců utvářejí všechna tajemství a tiché chvilky idylického dětství. Mezi prosluněnými kukuřičnými lány bude však jejich přátelství podrobeno nemilosrdné zkoušce. Když se uprostřed noci rozezní léta ztichlý zvon, obyvatelé městečka vědí, že jejich bezstarostné dny skončily. Z hlubin starého gymnázia, mohutné pevnosti zamořené pachem mahagonových rakví, povstane neviditelné zlo. Běžné dny zaplňují podivné, strašné události, šířící hrůzu napříč kdysi idylickým městem. Odhodláni vymýtit pradávnou nákazu, Mike, Duane, Dale, Harlen a Kevin musí rozpoutat krvavou válku s tajemnou ohavností, které patří noc... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

Summer of Night , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temné léto. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (120)

spackler
01.01.2024 5 z 5

Moje nejoblíbenější záležitost v hororovém subžánru děti proti zlu(mj.To, Tudy přijde něco zlého nebo Stranger Things). Vzpomínám jak jsem to jako relativně malej(ale Kingovo To už jsem měl za sebou) vydyndal na tátovi někde na dovolený(tehdy ještě v dvoudílném paperbacku jako Černé léto) a pak jsem odmítal chodit na výlety, protože jsem se nemoh odtrhnout od čtení. Jak jsem později zjistil, Simmons je velmi chytrej chlap, na mě možná až moc(z Hyperionu se mi pěkně točila hlava, ale stejně se mi líbil a někdy dám repete), nicméně v tomhle případě jde o přímočarej, dobrodružnej horror jak kdyby se Foglarovky potkaly s Lovecraftem o partě sympatickejch kluků co se utkaj se zlem na který evidentně nemaj ale stejně v sobě najdou sílu mu čelit. ALE POZOR, některý vydání obsahuje předmluvu od autora, která je sice fajn, ale měl to bejt spíš doslov a někdo to poplet. PŘEDMLUVU TEDY ČÍST AŽ NAKONEC AŤ SI NEZKAZÍTE PŘÍBĚH, OBSAHUJE SPOILERY JAK PRASE.

Jaroushek
13.12.2023 5 z 5

Velmi kvalitní zástupce hororu, kde sledujeme skupinku dětí. Vyšší počet stránek mi nevadil a plynulost přechodů mezi dětskými zážitky našich hrdinů a strašidelnými pasážemi je obdivuhodná. Pravdou je, že množství záhad a jevů je tak velké, že ne vše už je dále zmíněno nebo obstojně vysvětleno, ale mně vůbec nevadí, když si něco domyslím a nebo se nedozvím vše.


hanak_v_exilu
21.10.2023 5 z 5

Z hodnocení to tak nevypadá, ale s knížkou jsem měl dva zásadní problémy. První polovina je tak chytlavě napsaná a obdařená takovou podmanivou letní atmosférou, že bych ocenil kdyby se autor na horor vykašlal, a rozepsal se o dalších prázdninových dobrodružstvích. Ta druhá polovina je tak drsná, krutá a přeplněná ohromujícím zlem, až jsem nevěřil, že by se tohle všechno mohlo stát v poklidném městečku, a nikdo kromě party dětí by si toho nevšiml. Samostatně jsou obě části knihy výborné, ale dohromady moc neladí. Stephen King si tenhle přechod pohlídal mnohem dovedněji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (29. 10 - 3. 11.)

28.10.2012


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1992 - Locus Awards (Horror/Dark Fantasy Novel)


Kniha Temné léto v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených475x
ve Čtenářské výzvě49x
v Doporučených45x
v Knihotéce321x
v Chystám se číst271x
v Chci si koupit72x
v dalších seznamech6x