Trampoty pana Humbla přehled

Trampoty pana Humbla https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77189/trampoty-pana-humbla-77189.jpg 5 56 56

Trampoty pana Humbla vzaly počátek v jeho bezvýhradně kladném postoji ke každému právě vládnoucímu režimu. Vychován v loajalitě k habsburské monarchii, stal se demokratickým občanem předmnichovské republiky, kolaborantem a konfidentem gestapa za nacistické okupace, v květnové revoluci osvobozeným politickým vězněm a hrdinou z Barikád, po Únoru nadšeným bojovníkem za věc socialismu. To všechno si pan Humbl, jist svými vysokými morálními kvalitami, poctivě zodpovídá, čestně obhajuje a řádně zdůvodňuje ve vlastním curriculu vitae a dopřává nám tak nahlédnout hluboko do své duše i do svých přepestrých, pohnutých osudů od útlého mládí až po zralý věk. Z příkrého rozporu mezi tím, jak sám sebe vidí, a naopak jak se jeví čtenáři své výpovědi, ze vzájemného střetávání těchto subjektivních a objektivních pohledů vylupuje se odporná i bědná, směšná i zároveň úděsná Humblova autokarikatura. Vladimír Neff mu vede ruku s bravurní jistotou, s brilantní lehkostí, se svrchovaně ironickou záměrností. Dává nám svého Humbla poznat v obludných dimenzích jeho palidského formátu, v celé jeho zrůdné životní filozofii, v jeho společenské nebezpečnosti. Činí tak s takovou mírou sugestivity, že jméno jeho quasihrdiny zůstane v čtenářské paměti jako pojem, jako synonymum pro všechny Humbly v množném čísle, kteří ještě přetrvávají v lidské společnosti. Románem o trampotách pana Humbla – který je výrazným úspěchem svého autora, dotvrzením jeho charakterizačního i fabulačního umění – dostává česká próza nový literární typ, souměřitelný s velkými literárními památkami našeho písemnictví.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trampoty pana Humbla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Paulus.1987
02.10.2023 5 z 5

Nevzpomínám si, že by se mi někdy dělalo z některé literární postavy tak nevolno.

Žasl jsem nad tím, jak si pan Humbl - samolibá, alibistická, kariéristická a bezpáteřní svině - ve svém životopise vždy dokáže veškeré své konání sám před sebou náležitě morálně obhájit a zdůvodnit.

Obdiv bezpochyby náleží autorovi, který dokázal vytvořit svým způsobem směšnou a přitom odpudivou postavu, lidskou zrůdu, která je schopná prakticky všeho, a zároveň mistrně popsat její myšlenkové pochody včetně specifického stylu vyjadřování.

Nedivím se, že kniha u nás téměř třicet let nevyšla. Mnoho lidí by se v ní mohlo více či méně poznat i v dnešní době.

„Proti Humblům není obrany."

n.ezn.amy
29.11.2022 5 z 5

Pan Humbl je člověk poplatný každému režimu a každé době, vždy se chová naprosto slušně, korektně a podlézavě a každý režim si vyžaduje své a pan Humbl je vždy připraven na to, chovat se správně. A tak se projevuje jeho pokřivený charakter, kdy z oddaného občana habsburské monarchie se stává zapálený vlastenec první republiky, který nadevše miluje Masaryka, ovšem když přijde r.1939 tak ochotně se podřizuje novým mocipánům a ochotně donáší, aby po r.1945 udělal velký obrat a stal se oddaným komunistou. Neff napsal skvělou knihu, ve které nádherně vykreslil zvrácený charakter všech českých Humblů, kteří mění názory jako chameleon své zbarvení, jen aby se měli dobře i za cenu nejvyšší klidně obětování svých nejbližších. Domnívám se, že v Česku žije hodně takových Humblů, kteří nemají páteř ani charakter a právě tato kniha přesně nastavuje to pověstné zrcadlo.


OdvaznyMladyMuz
30.09.2022 4 z 5

Pan Humbl si bez kouska cti a svědomí propluje všemi režimy, který si pro něj vrchnost nachystala a stane se tak typicky českým antihrdinou.

Zpočátku jsem se vesele pochechtával absurditou Humblova chování, toho naivního patolízala, co chce za každou cenu někam patřit. Záhy mi však úsměv začal tuhnout na rtech. Kolik asi běhá podobných bezpáteřních krys po naší republice ještě dnes? Asi hodně.

Trampoty pana Humbla jsou dalším slovním mistrovstvím Vladimíra Neffa. Jeho schopnost v malebných souvětích popsat takřka cokoliv, leckdy dosahuje nebeských rozměrů. V jeho podání by mě pravděpodobně uchvátil i nákupní seznam, žádost o dotaci na tepelný čerpadlo, přepis jednání z poslanecký sněmovny nebo zápisky z cest prezidenta Václava Klause.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Trampoty pana Humbla v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených11x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit14x