Umění milovat přehled

Umění milovat https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16033/mid_umeni-milovat-Xhr-16033.jpg 4 493 493

Kdo nic neví, nic nemiluje. Kdo nic neumí, nic nechápe. Kdo nic nechápe, je bezcenný. Ale ten, kdo chápe, ten i miluje, všímá si, vidí... Čím hlubší poznání, tím větší láska... Kdokoli si představuje, že všechny plody dozrávají současně s jahodami, neví nic o hroznech. PARACELSUS Tyhle věty si dal autor knihy, tedy Erich Fromm, na úvod publikace „Umění milovat“. A právě o vztazích mezi lidmi, o člověku, a jak je třeba se lásce učit pojednává tato kniha, které u široké i když bohužel především odbornější veřejnosti byla velice populární. A já dodávám, že měla by být i v součastnosti, protože vše co je v ní napsáno, je stále platné.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Orbis
Originální název:

The Art of Loving , 1956


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Umění milovat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (71)

empivarci
17.12.2023 5 z 5

„,L'amour est l'enfant de la liberté, říká stará francouzská píseň; láska je dítětem svobody.“

--

Velký filozof a psycholog Erich Fromm chtěl, abychom si uvědomili, že láska není cit, kterému se může každý snadno oddat. Že láska není pocit, že je to spíš praxe, nebo ještě lépe řečeno umění, kterému, jako každému umění, je nutné se učit. A že bez rozvoje celé své osobnosti, bez tvůrčí síly a péče, disciplíny a trpělivosti to prakticky nejde.

Přes jeho marxistické podtexty, přes všudypřítomný sexismus v popisu rolí žen a mužů a přes do očí bijící (a doufám, že jen době poplatné) označování lásky mezi lidmi stejného pohlaví za chybu a selhání, je tahle útlá knížka nadčasová. I reflexe moderní společnosti jsou nadčasové, přestože je Fromm psal v 50. letech. Donutí vás přemýšlet o mnohém, o svých vztazích a rozhodně o sobě.

--

„Kdo nic neví, nic nemiluje. Kdo nic neumí, nic nechápe, je bezcenný. Ale ten, kdo chápe, ten i miluje, všímá si, vidí Čím hlubší poznání, tím větší láska Kdokoli si představuje, že všechny plody dozrávají současně s jahodami, neví nic o hroznech. – Paracelsus“

Andrea81
17.09.2023 4 z 5

Ne se vším jsem se ztotožnila, ale našla jsem i spoustu inspirativních myšlenek.


heavy66
16.09.2023 4 z 5

Známý filozof a psycholog Erich Fromm rozebírá lidské city psychologicky, společensky, protože je vědec, analytik, rozumí problematice, chápe souvislosti, takže ví, co je láska!
Před časem jsem na internetu četl vyznání dívky Kateřiny ze 2.třídy. "Láska je růžová, sluníčko, hřejivá, maminka a tatínek."
Řekl bych, že Kateřina to ví také!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Je to paradoxní, ale schopnost být sám je předpokladem schopnosti milovat.


Naše civilizace poskytuje mnoho utišujících prostředků, které lidem pomáhají, aby si svou osamělost neuvědomovali: předně je to přísná rutina zbyrokratizované, zmechanizované práce, umožňující lidem, aby si neuvědomovali svá nejzákladnější lidská přání, svou touhu po transcendenci a jednotě. Pokud tato rutina sama nestačí, člověk přemáhá své podvědomé zoufalství rutinou zábavy, pasivním konzumem sluchových a zrakových požitků, které nabízí průmysl zábavy; určité uspokojení mu přináší i nakupování stále nových věcí a jejich brzká výměna za jiné.


Moderní človek se přeměnil ve zboží; prožívá svou životní energii jako investici, která je mu protředkem k dosažení co největšího zisku se zřetelem k jeho postavení a k situaci na trhu osobností. Odcizil se sám sobě, ostatním lidem i přírodě. Jeho hlavním cílem je výhodná směna jeho dovedností, znalostí – jeho samého, jeho „osobnostního balíčku“ s jinými, kteří mají stejný záměr spravedlivé a výhodné směny. Život nemá jiný cíl než pohyb, jinou zásadu než zásadu spravedlivé směny, jiné uspokojení než konzumovat.


Kniha Umění milovat v seznamech

v Právě čtených33x
v Přečtených773x
ve Čtenářské výzvě51x
v Doporučených68x
v Knihotéce219x
v Chystám se číst472x
v Chci si koupit117x
v dalších seznamech8x