Únava materiálu přehled

Únava materiálu
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314319/bmid_unava-materialu-389-314319.jpg 3 364 364

Hrdinou románu je bezejmenný dospívající chlapec. Ocitá se v cizí zemi uprostřed Evropy, která v jeho očích vypadá jen jako systém plotů, dálničních nadjezdů, železničních koridorů a logistických skladišť. Neznámé území, které se vůči němu staví zcela odtažitě a nepřátelsky. Putuje chladným zimním světem, skutečný život je mu zapovězen, pohybuje se jako stín na periferii krajiny i společnosti. Pokouší se dostat do města na severu, kam mířil se svým starším bratrem Aamirem. Během cesty se vinou převaděčů rozdělili, kluk zůstal sám a ze všech sil se snaží nalézt k bratrovi – poslednímu blízkému člověku – cestu. Svět, v nějž dříve doufal, vidí už jen jako nekonečný koloběh výroby, ve kterém člověk a lidství nemá místo: produkce automobilů, produkce masa v jatečních továrnách, strojová produkce zábavy a informací, instantní vytváření obrazu světa, produkce strachu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Únava materiálu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (92)

Alethea_k
30.08.2023 1 z 5

Knihu jsem se snažila s přestávkami číst několik let a nedočetla jsem. Nepřijde mi, že by za to stála. Nikam se to neposouvá, srdceryvné popisy ve mně nic nezanechávají, přistihla jsem se, že při čtení nedávám pozor, netuším, jestli se jedná stále o jednu postavu, nebo zda jsme zničehonic někde jinde, jelikož zde absentuje jméno hl. hrdiny. Hodnotím kladně pouze obálku a specifický styl psaní. Obsah mi uniká.

JendaVáňa
20.10.2022 5 z 5

K téhle dnes už pozapomenuté knize od Marka Šindelky (@odeon_knihy 2016) jsem si hledal cestu několik let. Vždycky jsem se chvíli odhodlával, pak přečetl několik stran a pak ji zas na rok na dva odložil stranou. Minulý týden zcela náhodně přitáhnul moji pozornost v knihovně její hřbet, tak jsem jsem otevřel, začetl se... a o dva dny později dočetl s pocitem snad nejsilnějšího čtenářského zážitku tohoto roku.

Text klade spoustu překážek. Měl jsem problém nechat se jím volně unášet - když k tomu náhodou došlo, velmi rychle mě zase uzemnila strohost a úspornost až analyticky přesného minimalismu. Právě tohle ale dělá z Únavy materiálu tak mocné dílo: estetický dojem ze čtení totiž dost věrně navozuje subjektivní vnímání protagonistů a tím nás jakoby nechá vnímat realitu jejich tělem (ne jen perspektivou, ale skutečně celým vnímajícím tělem). Často vůbec nevíme, co se vlastně děje, nebo zakoušíme děj jen z velmi úzce vymezeného úhlu - stejně tak jako postavy se snažíme na základě útržků reality poskládat celistvější obraz, ale ono se to nedaří. A stejně jako pro fikční postavy je to i pro nás velmi frustrující a bolestivé. Tentokrát jsem knihu neodložil, protože jsem věděl, že protagonisté taky nemůžou; odžil jsem si to utrpení s nimi.


Metcheque
12.08.2022 5 z 5

Tak to byla asi nejdéle čtená kniha. Na Šindelku prostě musíte mít dobré rozpoložení. Jeho básnické kořeny se nezapřou, text je poeticky čistý. Únava materiálu je v podstatě jedna velká báseň o průmyslové destrukci krajiny.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nominace na Cenu Evropské unie za literaturu 2017

22.03.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2017 - Magnesia Litera (Litera za prózu)


Kniha Únava materiálu v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených475x
ve Čtenářské výzvě105x
v Doporučených20x
v Knihotéce97x
v Chystám se číst221x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech7x

Štítky knihy

česká literatura uprchlíci přistěhovalci, imigranti Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Marek Šindelka
česká, 1984
2016  69%Únava materiálu
2014  79%Mapa Anny
2018  88%Svatá Barbora
2008  76%Chyba
2011  73%Zůstaňte s námi