Probuzení přehled

Probuzení https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26011/mid_probuzeni-CPl-26011.jpg 3 1339 1339

Středoškolačka Elena je dívkou, po níž chlapci touží a které se dívky touží podobat. Jenže krásný a tajemný Stefan se zoufale snaží jejímu kouzlu odolat – stíhá ho temná minulost i vědomí, že jeho pomstychtivý bratr Damon je hrozbou pro každého, ke komu se Stefan přiblíží. Elena si brzy uvědomí, že se ocitla mezi dvěma bratry – a ve velkém nebezpečí.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Awakening , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Probuzení. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (189)

Vjeerus
11.02.2024 4 z 5

Oprostit se od seriálu při čtení této knihy bylo opravdu těžké, jelikož podobnost těchto dvou zpracování je asi stejná, jako mezi mrkví a stejkem. A tak si dáme malou porovnávačku.
Hlavní rozdíl bych shrnula v charakterech. Seriál byl asi cílený na širší publikum, takže tak působí „vyspěleji“, jako středoškolské drama pro dospělé, což se o knize říct rozhodně nedá, to je spíš školní drama pro 13-15 let.
Hlavní hrdinka je neskutečně sebestředná a melodramatická, takový typický příklad blonďaté včelí královny na americké střední, které nechybí dvě poddajné a obětavé kamarádky, z nichž jedna působí trošku přihlouple.
Musím ale uznat, že když se člověk do knihy ponoří a nečeká nějakou vysokou literaturu, opravdu si příběh užije a má za pár chvil přečteno. Knihu doporučuji číst v takovém tom období, kdy máte chuť se vrátit do dětství, když frčelo HSM nebo Stmívání. Protože i když jsem na to už stará a vím, jak hloupé to je, stále mě tyle filmy baví a úplně stejně jsem si užila čtení této knihy.
Malá poznámka na konec – mrzí mě, že u nás Upíří deníky čekali tak dlouho na překlad, protože mi dost mění pohled na to, jak moc není ono slavné Stmívání originální a dost věcí si pěkně „půjčilo“. A to od celých scén, až po charakter hlavního hrdiny.

Michelle13
21.10.2023 3 z 5

Začala bych nejprve tím, že jako první jsem viděla seriál a ten je neskutečnej, můžu na něj koukat pořád. Rozhodla jsem se, že díky tomu si přečtu všechny knihy.
Kniha probuzení je první díl a zavádí nás do světa upírů, lásky a tajemství. Příběh se odehrává v malém americkém městě a následuje osudy dvou upířích bratrů, Damona a Stefana, kteří se opět setkávají s dívkou jménem Elena, která nápadně připomíná ženu, pro níž bojovali před staletími, Katherine. Je to napsané v první osobě z pohledu Eleny, což nám umožňuje nahlédnout do jejích emocí a myšlenek. I když se děj soustředí na trojici hlavních postav, středem pozornosti je zejména vztah mezi Elenou a Stephanem, který je střídavě romantický a tajemný. Autorka se snaží vytvořit dojem napětí a tajemství, ale je to hodně předvídatelné a to může ubrat z překvapení. A také to hodně porovnávám ze seriálem, který jsem viděla už hodněkrát a znám ho nazpaměť. Škoda, že jsem sérii nečetla před seriálem, protože bych si to užila mnohem víc. Přesto má tato kniha své okamžiky, kdy se čtenáři budou zajímat o osudy postav a toužit po rozuzlení tajemství. Kniha nabízí směs romantiky, nadpřirozeno a dobrodružství, která mohou být atraktivní pro fanoušky young adult literatury. Rozhodně se to čte hodně dobře a rychle a za mě je to jednohubka na 1-2 dny.


MartinaCh27
15.10.2023 3 z 5

Kniha byla zřejmě určena pro náctileté, ale přesto jsem ji přečetla za pouhé chvíli. Naštěstí se seriál v některých ohledech liší od knižní předlohy, což mi při čtení nevadilo a vlastně mě to ještě víc vtáhlo. Jsem velkou fanynkou "Upířích deníků", takže jsem se k této knize přirozeně přiklonila. Pro všechny, kteří mají rádi fantasy, tuto knihu určitě doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Probuzení v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených2 410x
ve Čtenářské výzvě69x
v Doporučených71x
v Knihotéce654x
v Chystám se číst178x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech12x