Velice lehká smrt přehled

Velice lehká smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25978/bmid_velice-lehka-smrt-AXX-25978.jpg 4 71 71

Biografická novela, ve které Beauvoirová líčí poslední okamžiky života vlastní matky, u které propukne ve vysokém stupni rakovina. Autorka popisuje dny strávené v sanatoriu, zbytečnou operaci a nesmyslně prodlužované trápení. Mistrovsky ukazuje lpění na životě starého nemocného člověka, nesmírnou životní sílu ženy, která do poslední chvíle nechce složit zbraně. Neomezuje se však pouze na vylíčení průběhu nemoci, ale ukazuje i výrazný charakterový profil své matky, poutavě promítá její minulé osudy, její manželství, poměr k dcerám a příčiny neshod mezi matkou a sebou.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Une mort très douce , 1964


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Velice lehká smrt. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Zemlja
27.04.2024 3 z 5

Zaujal mě rozbor vztahu k matce. Se slovy na závěr nesouhlasím. Smrt je přirozená. Jen probíhá různě. A okolí umírajícího nemusí nebo nemůže pochopit jeho touhu umřít.

Penicuik333
05.07.2023 2 z 5

Utla kniha, kterou jsem musela cist na etapy, protoze jeji tema je tezke a potrebovala jsem ho vstrebavat pomalu
Velice aktualni, bolavy a dulezity text.


BeyondHorizon
04.04.2023 4 z 5

Velice krátká kniha s lineární linkou a jednoduchým jazykem. Jde o autorčinu osobní zpověď, kdy s nemilosrdnou upřímností popíše vše tak, jak to je. Stáří a umírání je tabu, o kterém se moc často nemluví... Svět se točí okolo mládí a náš nevyhnutelný konec si málokdy uvědomíme, dokud mu nestojíme přímo tváří v tvář.
V mnohém jsem Beauvoir chápala, ocitla jsem se v hodně podobné situaci a intelektuální cynismus je dobrou ochranou proti zničujícímu smutku, nicméně přirozeně lidskou emocionální stránku zcela nepotlačí a ani by neměl. Bolest a utrpení jsou lidským údělem stejně tak jako radost a štěstí. A rodíme se, abychom umřeli. V tomto bodě se nicméně s Beauvoir neshodneme, projevil se u ní klasický existencialismus a kategoricky odmítla stáří a smrt jako nehumánní, násilné, zbytečné a nespravedlivé. Chápu, z jakých myšlenek vychází a samotné mi přijde stáří mnohdy kruté, se stupňujícími se zdravotními potížemi a bolestmi, slabým a unaveným tělem... Nicméně, odmítnutí samotné smrti se mi jeví jako dětinské a naivní - jde o zcela přirozenou část života, je to cyklus, kterému na zemi podléhá vše, i věci neživé (postupné opotřebování, rozdrolení, zničení). Ano, ne všichni mají to privilegium zemřít "lehkou smrtí", někteří umírají za velice násilných okolností, ale to bohužel není něco, co by šlo změnit. Navíc zejména v západních společnost smrt vytlačována na samý okraj našeho vědomí, je schovávána a nesmí se o ní mluvit, není divu, že nám začala připadat nepřirozená a strašlivá. Jenže nás tento konec čeká všechny a je zavhodno se na takovou chvíli připravit a zejména na čas, kdy nás opustí naši milovaní. Souhlasím však s Beauvoir, že neexistuje správný způsob, jak truchlit. Každý truchlí jinak a každý způsob je validní.
Abych se vrátila zpátky ke knize, je sice kraťoučká, ale očividně může nabídnout mnoho k zamyšlení už jen tématy, která řeší - stáří, rozpad tělesné schránky, etika medicínské přísahy, eutanazie, smrt, truchlení, existencialismus. Ne se vším jsem souhlasila a na můj vkus byl styl psaní příliš jednoduchý, nicméně kniha svůj přínos rozhodně má.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Velice lehká smrt v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech1x