Vladimíra Čerepková. Beatnická femme fatale přehled

Vladimíra Čerepková. Beatnická femme fatale https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/222335/bmid_vladimira-cerepkova-beatnicka-femme-FYN-222335.png 5 73 73

Netradiční biografie propojuje vzpomínky pamětníků (režisér Juraj Jakubisko, hudebník Vráťa Brabenec, básnířka Inka Machulková, herec Pavel Landovský a přítel Pierre Helzel...) s dokumenty z pasťáků, soudů, léčeben. Součástí je poslední rozhovor s básnířkou, který se uskutečnil na jaře 2012 v jejím pařížském bytě.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vladimíra Čerepková. Beatnická femme fatale. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

vvikingg
12.08.2022 4 z 5

Celkem mravenčí práce sehnat do knihy informace, které by čtenáře zaujmuli, velmi dobře zpracované a doložené dopisy, rejstříky, dobové fotografie, básně autorky činí knihu zajímavou, pro mě jako roudničáka i zajímavá informace , že první manžel O. Blecha Čerepkové byl z Roudnice nad Labem.

Wylda
30.09.2021 4 z 5

Vcelku originální badatelský počin. Na škodu je, že se autorka, asi kvůli větší čtivosti, až panicky vyhýbá formě odborné literatury a i archivní prameny v knize představuje tak, jako by dělala oral history s archiváliemi. Knize zásadně chybí to, že vzhledem k tomu, že Čerepková byla básnířkou, tak text prakticky neřeší její tvorbu a soustředí se hlavně na eskapád jejího bohémského života.


Chesterton
31.07.2021 5 z 5

Dítě ulice, Vladimíra Č., se kterým jsem mohla mít podobný osud, když mi mamina vyhrožovala, že mě dá do děcáku? Ostatně i pražská lokalita, kde vyrůstala je mi důvěrně známá.
Musela jsem z životního příběhu Vlaďky odcházet to životního příběhu hýčkané Agathy Christie, který čtu souběžně, abych socialistické praktiky vydýchala!!

Mravenčí a detektivní práce Alice Horáčkové je fascinující jednak tím, jak nabízí pestré úhly pohledu (ostré i tupé) mnoha lidí (kteří zároveň dost odhalí sami sebe) na jednu holku co život nehýčkal a utvoří z ní možná ještě zajímavějšího člověka než byla ve skutečnosti? Na druhé straně si uvědomíte, že každý jeden z nás tenhle obrovský potenciál máme ať už od Boha či od ďábla . . .

Stejnou poutavost jako Čerepkové vyhraněnost a osobitost má jakoby mimochodem zachycený obraz doby minulé - vůbec systém jakým fungovala ústavní péče či "výchova", atmosféra zrodu Violy, nutnost svatby kvůli příživě, Wichterleho patent co zpeněžili Američané nebo osud Václava Hraběte.
Celkový kolorit zarámovaný osobitě emotivním rozhovorem autorky s ženou s křehkým srdcem pod hrubou slupkou.
5/7

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vladimíra Čerepková. Beatnická femme fatale v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených103x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených9x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst76x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech1x