Vlak osamělého muže přehled

Vlak osamělého muže
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371807/bmid_vlak-osameleho-muze-n5l-371807.jpg 4 59 59

Finského spisovatele Miku Waltariho (1908–1979) proslavil na celé světě román ze starověkého Egypta Egypťan Sinuhet. Přesto Waltari v Egyptě nikdy nebyl – ani před napsáním románu, ani po jeho vydání. O to víc cestoval do ostatních zemí, v nichž se jeho romány odehrávají. V knize Vlak osamělého muže z roku 1929 mladý Mika Waltari popisuje své první velké putování Evropou. Z Helsinek cestoval přes Berlín, Prahu (která v něm kupodivu zanechala dojem velmi nelichotivý), Vídeň, Budapešť, Bělehrad a Sofii do Istanbulu, odkud se pak vracel přes Dubrovník, Řím a Paříž zpátky domů. Je to poutavý popis Evropy, která byla deset let po konci první světové války ještě plná nadějí a iluzí, a také dojímavý deník mladého muže, jeho citového a tvůrčího hledání. Waltari se na podobnou cestu vydal znovu o dvacet let později, napsal o ní knihu Cesta do Istanbulu (česky vyšla v nakladatelství Hejkal roku 2003). V Istanbulu se odehrává několik jeho velkolepých historických románů, mj. Temný anděl, Krvavá lázeň a především Šťastná hvězda, která je jedním z nejpůsobivějších moderních zobrazení zhoubné totality. Vlak osamělého muže vychází česky poprvé (v překladu Markéty Hejkalové), a čeština je jediným cizím jazykem, do něhož byla kniha přeložena.... celý text

Biografie a memoáry
Vydáno: , Hejkal
Originální název:

Lukittu laatikko ja muita kertomuksia , 1929


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlak osamělého muže. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

PetulkaM
20.10.2021

Waltariho knihy mám moc ráda. Jak ty historické, tak ty realisticky syrové jako Plavovláska, Cizinec přichází nebo Město smutku a radosti. Ovšem Vlak osamělého muže je plný negace, deprese a pesimismu z pera mladého muže, který zrovna podniká cestu po Evropě. Toto psychické rozpoložení mi nesedí k cestování a poznávání nových končin. K dočtení knihy jsem se musela hodně nutit, ač je tenoučká. Pocity, které z ní mám? Myslím na komplikovaného, nudného, velice inteligentního a přemýšlivého mladíka, který si libuje v depresivních úvahách a při tom si připaluje jednu cigaretu od druhé a říkám si, jak asi působil na své okolí ten finský cestovatel, který z patra hleděl na ostatní národy a kultury, vyjma Maďarů???? Možná by byla kniha dobrá k psychologickému rozboru autora. Jinak za mě velké zklamání.

tlllk
09.06.2021 2 z 5

Len Fín môže sprzniť Prahu a Viedeň a o Budapešti napísať že tam žije utlačený národ. Kniha je temná ale tá temnota mi príde bezúčelná pri cestopise.


Tozbee
25.03.2021 2 z 5

Talent mladého Waltariho mě bavil. Ale než jsem si srovnal myšlenky, po pár týdnech smutně přiznávám, že žádný kráter ve mě kniha nezanechala. Navzdory době svištěly Waltariho vlaky po kolejích nějak moc rychle.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vlak osamělého muže v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených2x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst31x
v Chci si koupit7x