Vtáky v tŕní přehled
Colleen McCullough
Austrálska prozaička Colleen McCulloughová čerpá vo svojom diele z bohatých životných skúseností, ktoré získala v rozličných povolaniach — ako novinárka, knihovníčka, učiteľka a neurofyziologička. Okrem románu Tim napísala širokouhlú rodinnú ságu Vtáky v tŕní, preslávenú najmä v podobe televízneho seriálu, ktorý obehol celý svet. Stredobodom tohto realisticky stvárneného príbehu, ktorý sa odohráva na Novom Zélande a v Austrálii, je život na veľkofarme v priebehu päťdesiatych rokov a nepretržitý zápas ťažko pracujúceho človeka s prírodou a živelnými katastrofami. Román má viacero dejových línií, v ktorých autorka priebežne sleduje osudy jednotlivých členov rodiny Clearyovcov, pričom ju zaujíma najmä ľudské vnútro, pohnútky a motívy určujúce ich konanie. Ústredný konflikt tvorí romantický ľúbostný vzťah farmárskej dcéry Meggie a katolíckeho kňaza Ralpha de Bricassart, ktorý po celý čas bojuje medzi vlastnou ctižiadosťou a túžbou po láske nezlučiteľnej s postavením cirkevného hodnostára. Medzi najsilnejšie a pre nášho čitateľa najpríťažlivejšie stránky knihy patria kritickorealistické pasáže sledujúce rast a historický vývoj jednej rodiny na vzdialenom kontinente s malebnou, fascinujúcou prírodou.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 1991 , Slovenský spisovateľOriginální název:
The Thorn Birds, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vtáky v tŕní. Přihlašte se a napište ho.
Vůbec nechápu, že jsem se k téhle knížce dostala až teď. Není to lehké téma, ale je to famózní.
Silný, pohlcující příběh. Přestože se nejedná zrovna o útlou a tematicky lehkou knihu, tak se četla opravdu svižně. Ráda bych se podívala i na filmové zpracování.
Kniha Vtáky v tŕní v seznamech
v Přečtených | 1 653x |
Austrálie zfilmováno milostné romány kněží zakázaná láska
2004 | Ptáci v trní |
1994 | První muž Říma |
1995 | Koruna z trávy |
2005 | Říjnový kůň |
1999 | Caesar: leťte kostky! |
Úžasně čtivá kniha. Přestože většina z nás velmi dobře zná její filmové zpracování, kniha má neopakovatelné kouzlo. Má stálé místo v mé knihovně a jistě se k ní vrátím.