Závěť a jiné balady přehled

Závěť a jiné balady https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379714/bmid_zavet-a-jine-balady-2mi-379714.jpg 5 30 30

Francois Villon je legendou. Jako řada jiných básníků vedl nadmíru bouřlivý život, který mu vynesl až odsouzení k smrti oběšením za vraždu. Rozsudek jej podnítil k sepsání Závěti, ale později byl zmírněn na desetileté vyhnanství z hlavního města. Villon opouští Paříž na počátku ledna 1463 ve svých jednatřiceti letech a poté o něm historie ztrácí veškeré stopy. Kde strávil druhou polovinu svého života? Jak vysokého věku se dožil? A přestal se snad poté věnovat poezii? Kdoví. Faktem zůstává, že roku 14889 kdy by mu bylo 59 let vyšlo jeho dílo knižně a okamžitě se setkalo s obrovským úspěchem, do roku 1533 se dočkalo dvou desítek různých vydání. Po autorovi se ale (metaforicky určitě a doslova možná) slehla zem. Francois Villon značí určitý zlom ve francouzské literatuře a mnohem více než ke středověkým básníkům je řazen po bok autorů moderních koneckonců je nazýván prvním z tzv. prokletých básníků. Na české čtenáře dýchne živým jazykem v kongeniálním překladu Otokara Fishera.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Závěť a jiné balady. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

eraserhead
18.08.2023 3 z 5

A já si říkal, odkud některé ty verše znám. A ono z Majora Zemana. Občas krásná hra se slovy, schopnost prásknutím bičem vyjádřit hromadu věcí. Občas úsměvné.
Četlo se to fajn,
ale jsem hned připraven jít o dům dál,
tam, kde vítr mě lehce vál.
A další verše prohrábnout hráběmi očí,
slova se totiž do strany bočí,
protože sejde-li z nich,
do mysli jako by kdosi pích.
A frrr, z mozku proudem pryč si fičí,
byly tu, ale už jsou v

Legendre
28.09.2022 4 z 5

Série více či méně navazujících básní koncipovaných jako závěť někdejšího bouřliváka, co se nostalgicky loučí s bujným mládím a životem. A vůbec ne špatně.


ArthasKarfa
13.05.2022 5 z 5

Posta Villona je v kontextu 15. století velmi kontroverzní. Jeho časté morální úpadky a provinění jen doprovázelý hřmotný a prostopážný život, který dal vzniknout doposud nevídaným veršům, které čtenáře baví dodnes. "Jen sytý v lásce si je jistý" Krasné verše jako Filipika společnpsti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Závěť a jiné balady v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených2x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit1x