Život a dílo skladatele Foltýna přehled

Život a dílo skladatele Foltýna https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31226/zivot-a-dilo-skladatele-foltyna-31226.jpg 4 222 222

Život a dílo skladatele Foltýna je poslední, nedokončený román Karla Čapka, vydaný až po jeho smrti v roce 1939. Je inspirován epizodou z pamětí Karla Sabiny, v němž je líčen podobně tvořící reálný skladatel Hörner. Román je fiktivním životopisem Bedřicha Foltýna (pseudonymně Beda Folten), skladatelského diletanta a hudebního grafomana, který ale sebe samotného pokládá za geniálního. Je posedlý myšlenkou stvořit velké dílo, i když na to nestačí jeho schopnosti... (6. vydání)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život a dílo skladatele Foltýna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (43)

Hani77
12.03.2024 4 z 5

Velice zajímavý námět, je škoda, že dílo zůstalo nedokončeno. Nápad s pohledy různých osob na jednoho člověka se mi moc líbil, ačkoliv hlavní hrdina mi byl velice nesympatický až protivný. A stejně jako Venda32 jsem si googlovala, zda je to fiktivní postava, nebo zda takový skladatel opravdu žil :-).

Venda32
09.03.2024 4 z 5

Čapek, který rozhodně stojí za přečtení a přesto věřím, že je často opomíjen. I já jsem na knihu přišel díky čtenářské výzvě. Životní lhář, snílek, celým srdcem hudebník a vypočítavá vyžírka. Přesto takovou postavu pan Čapek popsal náhledem vícero postav takovým uvěřitelným způsobem, že mi to nedalo a radši jsem si internetu podíval, zda opravdu nežil :-)


uzivatel6305
29.01.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala kvůli letošní čtenářské výzvě a také proto, že jsem na ni měla celá léta zálusk a musím říct, že jsem se nesmírně pobavila.

Považuji Karla Čapka za naši naprostou jedničku, přestože mám spoustu jiných velmi oblíbených autorů, ale jeho styl nepředčí asi nikdo.

Popsat takto bravurně tak nesympatického člověka, jakým byl "skladatel" Foltýn dokáže snad jen pan Čapek. A nejen samotného Foltýna, ale také všechny ty osůbky a osobnosti, které s ním měli co dočinění. Moc jsem se pobavila, zasmála se i zanadávala, protože tento typ lidí opravdu existuje a reakce na ně je v této knížce naprosto přesná jako v životě, vychází totiž vždy z nátury a inteligence daného člověka a z jeho vztahu vůči Bedovi Foltenovi.

Tuto knihu si musí navíc mnohem více užít každý hudebník, což já bohužel nejsem.

Je to krásná, zábavná, poutavá a poučná kniha. Vřele doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život a dílo skladatele Foltýna v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených329x
ve Čtenářské výzvě56x
v Doporučených22x
v Knihotéce131x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x