Zvoník u Matky Boží přehled

Zvoník u Matky Boží
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45437/bmid_zvonik-u-matky-bozi-Gdg-45437.png 4 1713 1713

Slavný historický román je živým obrazem středověké Paříže v 2. pol. 15. století za vlády Ludvíka XI. Hugo zachycuje v mohutné barvité fresce život pařížských obyvatel od žebráků, zlodějů, cikánů, studentů, měšťáků, některých představitelů šlechty a vysokého duchovenstva až k samotnému králi. Román, který realisticky věrně zachycuje život středověké společnosti, je přesto bohatý i na romantické epizody a postavy, jako jsou cikánka Esmeralda, kněz Klaudius Frollo a zrůdný samotář Quasimodo, chrámový zvoník. Příběh Esmeraldy a její tragický konec je zasazen do okolí Notre Dame v Paříži.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Práce
Originální název:

Notre-Dame de Paris , 1831


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zvoník u Matky Boží. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (234)

Spiderman
předevčírem 5 z 5

Tahle knížka je dobrá, bohužel na střední jsem ji nedočetl....ty neskutečné popisy mi daly zabrat, ale po škole už se mi četla sama...ale jsme přesvědčen, že se jednalo o rozdílné překlady.

Chesterton
17.03.2024 audiokniha 3 z 5

"Konečně, miluje-li muž ženu, není to jeho vina."

Vyhrocené emoce, polopravdy, romantika a středověká omáčka, která bez pravdivého pohledu na historickou realitu tvoří v současnosti tolik kritizované stereotypy.
Moudře jsem se nepotkala s příběhem v dobách povinné četby, přesto, že kniha bydlela v naší rodinné knihovně.
Stejně tak jsem byla doposud nedotčena zápletkou tohoto "historického" románu.

Proč je dodnes zařazena v povinné četbě i na některých učňovských školách nikoli pouze na školách výběrových, naprosto nechápu. Chce naše školství odradit od četby za každou cenu?

Papírový originál je napsán zajisté bravurně, o tom žádná. Avšak, kolik současných středoškoláků je schopen toto v záplavě povinné četby k maturitě učíst? A kolika z nich to zprostředkuje pravdivý obraz středověku?
Oponn a JanBraun příběh docela rozpitvali a musím s jejich komentáři v zásadě souhlasit.
A také Legens, jehož komentář jsem zprvu přehlédla!
Za sebe můžu říct, že mi obsah mnoha Hugových stránek nedal skoro nic. Snad jen Petr Kostka mě oslovil svým přednesem. Ovšem z mého pohledu trochu lehce zvýraznil negativa díla nadsazenou emotivitou.
3/3


Naďa2411
12.03.2024 5 z 5

Vím o existenci této knihy z dob na střední škole, neboť byla zahrnuta v povinné četbě. Nyní jsem si jí připomněla v podobě aknihy. Kniha spadá do období romantismu a má skutečně jeho prvky. Hlavní postava postiženého Quasimoda místy zastiinila cikanka Esmeralda, která svou krásou očarovala více mužů. Pěkný ač smutný příběh.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma ke stažení (červenec)

27.07.2020


Citáty z knihy (2)

Lidé na mne zapomínají. A mají pravdu. Proč by svět na mne myslel, když já nemyslím na něj? Na vyhaslý uhel vyhaslý popel.


Přísnost jen zastrašuje mysli; prudké nárazy severáku nedonutí chodce, aby si svlékl kabát; avšak slunce, vysílající ponenáhlu své paprsky, zahřeje ho tak, že se svlékne až do košile.


Kniha Zvoník u Matky Boží v seznamech

v Právě čtených37x
v Přečtených3 024x
ve Čtenářské výzvě195x
v Doporučených112x
v Knihotéce963x
v Chystám se číst525x
v Chci si koupit67x
v dalších seznamech35x