Řecká kuchyně Marthy Elefteriadu vydání
Martha Elefteriadu
Antičtí Řekové považovali vaření za vědu i umění. Maso jedli vařené, ale také pečené na rožni, do těst přidávali vejce, olivy nakládali do soli, ryby opékali na olivovém oleji, menu často doplnili vařenými mořskými plody, jemné pečivo sladili medem a sypali sezamem. Z Orientu dováželi četné lahůdky, které připravovali velmi pikantně. Již nejméně 80 let dietologové vědí, že řecká strava, vycházející z bohaté historické tradice a obsahující hojně ovoce, zeleniny, skopového a ryb, je prototypem současné zdravé výživy. Je proto dobře, že si můžeme typická řecká jídla připravit konečně také v klidu domova. Jednoduché, srozumitelné a v praxi mnohokrát vyzkoušené recepty Marthy Elefteriadu, známé pěvecké osobnosti řeckého původu, vás nezklamou. Přitom se z knihy dozvíte i mnoho zajímavého z historie řecké gastronomie, něco o pěstování vinné révy, o obřadu podávání kávy, i jaké zákusky milují Řekové dnes. Připravte si paputsakii, musaku nebo stifado, upečte si k odpolední kávě baklavu či bugatsu, večer na grilu může zavonět suvlaki. Nebo si dejte v horkém létě vychladlé lehké a osvěžující tzatziki. Připijete-li si ještě navíc sklenkou řeckého vína nebo pohárkem Metaxy, vytvoříte si i doma naprosto dokonalou atmosféru, kterou může nabídnout jen pravá řecká taverna.... celý text
Vydání (5)
Řecká kuchyně
2021, Esence
ISBN: 978-80-242-7235-1Řecká kuchyně Marthy Elefteriadu
2010, Ikar (ČR)
ISBN: 978-80-249-1423-7Řecká kuchyně Marthy Elefteriadu
2004, Ikar (ČR)
ISBN: 80-249-0439-XŘecká kuchyně Marthy Elefteriadu
2000, Metramedia
ISBN: 80-238-5345-7Řecká kuchyně
1992, Corint agency
ISBN: 80-85735-00-8Štítky knihy
Autorovy další knížky
2004 | Řecká kuchyně Marthy Elefteriadu |
2007 | Martha & Tena dvojhlasně |
2018 | Řecko v srdci |