Řecká kuchyně Marthy Elefteriadu
Martha Elefteriadu
Antičtí Řekové považovali vaření za vědu i umění. Maso jedli vařené, ale také pečené na rožni, do těst přidávali vejce, olivy nakládali do soli, ryby opékali na olivovém oleji, menu často doplnili vařenými mořskými plody, jemné pečivo sladili medem a sypali sezamem. Z Orientu dováželi četné lahůdky, které připravovali velmi pikantně. Již nejméně 80 let dietologové vědí, že řecká strava, vycházející z bohaté historické tradice a obsahující hojně ovoce, zeleniny, skopového a ryb, je prototypem současné zdravé výživy. Je proto dobře, že si můžeme typická řecká jídla připravit konečně také v klidu domova. Jednoduché, srozumitelné a v praxi mnohokrát vyzkoušené recepty Marthy Elefteriadu, známé pěvecké osobnosti řeckého původu, vás nezklamou. Přitom se z knihy dozvíte i mnoho zajímavého z historie řecké gastronomie, něco o pěstování vinné révy, o obřadu podávání kávy, i jaké zákusky milují Řekové dnes. Připravte si paputsakii, musaku nebo stifado, upečte si k odpolední kávě baklavu či bugatsu, večer na grilu může zavonět suvlaki. Nebo si dejte v horkém létě vychladlé lehké a osvěžující tzatziki. Připijete-li si ještě navíc sklenkou řeckého vína nebo pohárkem Metaxy, vytvoříte si i doma naprosto dokonalou atmosféru, kterou může nabídnout jen pravá řecká taverna.... celý text
Přidat komentář
Naprostý poklad, když si chcete připomenout atmosféru (co se týče jídla, pochopitelně) dovolené v Řecku!
Pokud toužíte i v domácím prostředí vytvořit jídla, které znáte z řeckých taveren a provonět kuchyni vůní stifada, kleftika či papoutsaki!
P.S. V létě mějte po ruce vychlazenou retsinu a nezapomeňte, nejlépe 7*, Metaxu (i když je zarážející, že samotní Řekové jí příliš neholdují)!
Spíše takový rodinný receptář pro zkušenější kuchařky. Ale sem tam nějaký obrázek nebo náčrtek pro lepší vysvětlení postupu by neuškodil.
Štítky knihy
Autorovy další knížky
2004 | Řecká kuchyně Marthy Elefteriadu |
2007 | Martha & Tena dvojhlasně |
2018 | Řecko v srdci |
Moc hezká knížka. Mám doma už předešlé 3. vydání této kuchařky z r. 2004, ale i tak jsem téhle nové neodolala. Co se týče receptů, je to nejlepší řecká kuchařka, jakou znám a používám ji opravdu hodně. Toto nové už 5. vydání je reedice, takže obsahově až na pár receptů a chybějící rejstřík originálních názvů stejné, ale nově obohaceno o spoustu fotografií a krásnou novou obálku. I celkově je kniha hezčí, propracovanější. Teď už je to slast i pro oko, s obrázky zkrátka i víc potěší. Recepty jsou popsány dobře, nejsou nijak složité, akorát někde chybí bližší popis zařazení surovin. U některých receptů jsou suroviny napsány v ingrediencích, ale v postupu u samotného receptu už ne. Někdy je to trochu zmatečné. Ale kdo má rád řeckou kuchyni a chce si uvařit pravá řecká jídla, jaká zná z taveren a připomenout si alespoň trochu tu nádhernou dovolenkovou atmosféru, pro toho je tato kuchařka určitě skvělá volba a vřele doporučuji si ji pořídit. Každého "Řeckomila" určitě moc potěší. Výborný řecký oběd nebo večeře, k tomu nejlépe řecké vínko a hned je člověku zase líp :-)