Šlechtické neřesti : káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy vydání
Dana Marešová , Peter Demeter
Cyklus Šlechtické neřesti, který se zaměřuje na každodenní záliby a radovánky šlechty, započal v roce 2017 výstavou Káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy pořádanou na Státním zámku Dačice. U příležitosti této výstavy vznikl stejnojmenný katalog přibližující to, jak se káva a čokoláda pila na šlechtických sídlech. Na rozdíl od čaje, který se do Evropy dostal jako lék a prodával se v lékárnách, byla cesta kávy a čokolády na šlechtická sídla složitější. Zpočátku tyto pochutiny Evropanům nechutnaly. Teprve mléko na zjemnění, cukr pro oslazení a koření pro zvýraznění chuti prolomily počáteční rozporuplné reakce. Káva se do Evropy dostala z Afriky přes Arabský poloostrov, zatímco čokoláda byla dovezena ze Střední a Jižní Ameriky. V průběhu 17. století se tyto pochutiny staly oblíbenými na evropských panovnických dvorech a začaly se dostávat do domácností šlechticů. Doba 18. století již byla kávě a čokoládě nakloněna. Rozšířené byly kavárny a výrobny čokolády, ale nápoje se připravovaly i v zámeckých kuchyních. Z nich putovaly pochutiny na šlechtický stůl. Oblíbené při servírování se staly především nádoby z porcelánu, ovšem vznikaly i nádoby výjimečného uměleckého provedení, jako například kokosové ořechy zasazené do zlata určené k popíjení čokolády. Když pánové rokovali o nějakém zajímavém tématu nad šálkem dobré kávy či čokolády, při té příležitosti občas kouřili tabák. Setkávání s hosty se doplňovalo o hry. Oblíbenost kávy u šlechty v 18. století ukázalo rozšíření tzv. Caffe Cräntzgen – denní či týdenní setkání, při němž dámy popíjely tento nápoj a krátily si čas karetní hrou L´Hombre. Vytvořil se tak prostor, který sloužil jako místo pro konverzaci a výměnu zpráv.... celý text
Vydání (1)
Šlechtické neřesti : káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy
2017, Národní památkový ústav. Územní památková správa v Českých Budějovicích
ISBN: 978-80-87890-26-4