Šlechtické neřesti : káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy přehled
Dana Marešová , Peter Demeter
Cyklus Šlechtické neřesti, který se zaměřuje na každodenní záliby a radovánky šlechty, započal v roce 2017 výstavou Káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy pořádanou na Státním zámku Dačice. U příležitosti této výstavy vznikl stejnojmenný katalog přibližující to, jak se káva a čokoláda pila na šlechtických sídlech. Na rozdíl od čaje, který se do Evropy dostal jako lék a prodával se v lékárnách, byla cesta kávy a čokolády na šlechtická sídla složitější. Zpočátku tyto pochutiny Evropanům nechutnaly. Teprve mléko na zjemnění, cukr pro oslazení a koření pro zvýraznění chuti prolomily počáteční rozporuplné reakce. Káva se do Evropy dostala z Afriky přes Arabský poloostrov, zatímco čokoláda byla dovezena ze Střední a Jižní Ameriky. V průběhu 17. století se tyto pochutiny staly oblíbenými na evropských panovnických dvorech a začaly se dostávat do domácností šlechticů. Doba 18. století již byla kávě a čokoládě nakloněna. Rozšířené byly kavárny a výrobny čokolády, ale nápoje se připravovaly i v zámeckých kuchyních. Z nich putovaly pochutiny na šlechtický stůl. Oblíbené při servírování se staly především nádoby z porcelánu, ovšem vznikaly i nádoby výjimečného uměleckého provedení, jako například kokosové ořechy zasazené do zlata určené k popíjení čokolády. Když pánové rokovali o nějakém zajímavém tématu nad šálkem dobré kávy či čokolády, při té příležitosti občas kouřili tabák. Setkávání s hosty se doplňovalo o hry. Oblíbenost kávy u šlechty v 18. století ukázalo rozšíření tzv. Caffe Cräntzgen – denní či týdenní setkání, při němž dámy popíjely tento nápoj a krátily si čas karetní hrou L´Hombre. Vytvořil se tak prostor, který sloužil jako místo pro konverzaci a výměnu zpráv.... celý text
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šlechtické neřesti : káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (2)
Velice zajímavá publikace, katalog k výstavě, která se uskutečnila na zámku v Dačicích. Zajímavé informace o prvních konzumentech kávy a čokolády v Evropě, o postupném rozšiřování mezi další vrstvy obyvatel, způsob podávání, servírování, úprava ,porcelán a další zajímavosti. Krásná fotogalerie z vystavených exponátů. Doporučuji!
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Šlechtické neřesti : káva a čokoláda na šlechtických sídlech Čech a Moravy v seznamech
v Přečtených | 4x |
ve Čtenářské výzvě | 1x |
v Doporučených | 1x |
v Knihotéce | 4x |
v Chystám se číst | 2x |
v Chci si koupit | 2x |
Knížka poutavě historicky dokládá popíjení čokolády a kávy,což patřilo k jedněm ze šlechtických neřestí na šlechtických sídlech Čech a Moravy.Některé exponáty z výstavy v Dačickém zámku doplňuje kvalitní fotogalerie. Vřele doporučuji.