Martin Franc
česká, 1973
Diskuze (3)
Přidat příspěvek
Rozhovor s autorem nejen o typických pokrmech české kuchyně v časopise Téma, 51-52/2023, str. 18 - 26: "Jak pivo vytlačilo švestkové knedlíky".
Skvělé přednášky! Moc mě to bavilo a jen lituji, že jsem musela odejít dříve! Už se těším na další!
Martin Franc - knihy
Žánry autora
Literatura faktu Literatura česká Literatura naučná Biografie a memoáry Historie Kuchařky
Štítky z knih
děti životopisy, biografie Československo vzpomínky 50. léta 20. století dětství 60. léta 20. století věda Univerzita Karlova Praha socialismus
Franc je 1x v oblíbených.
Mléčné bary, ruské vejce, Vitacit, kubánské pomeranče a UHO neboli univerzální hnědá omáčka, kterou servírovali nejen ve školních jídelnách, ale i v restauracích... To jsou některé pojmy, jež si vybavíme při vzpomínání na stolování za socialismu. Při vyslovení některého se ošijeme, jiný nám zase vykouzlí úsměv na tváři. Proč milujeme retro a idealizujeme si staré časy, byť se tehdy pořád na něco stály fronty anebo to nebylo vůbec k dostání? "Hlavně chutě nás dokážou velmi rychle vrátit do dětství," vysvětluje docent Martin Franc (51). Jaké zvyky a jídla z té doby přetrvaly? A co nového se zrodilo nebo jsme to přejali? To vše rozebírá v rozhovoru pro časopis Téma (47/24, "Za socialismu byly známosti víc než peníze".)