1989 očima 30 slavných osobností diskuze

1989 očima 30 slavných osobností
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419731/bmid_1989-ocima-30-slavnych-osobnosti-E3A-419731.jpg 4 22 22

Tato kniha není učebnicí historie. Nehodnotí, jen zaznamenává. 30 let po sametové revoluci vzpomíná na osudné události 30 osobností ze světa kultury. Ti, kteří už byli na vrcholu slávy, i ti, kteří se teprve prosazovat začínali. Nikdo z nich ale nebyl politikem či tím, kdo by byl zasvěcen do detailů a zákulisního vyjednávaní střídajících se garnitur. Nabízí mozaiku příběhů, dojmů a emocí. Co si tehdy mysleli? V co věřili? Jaká měli očekávaní? Tomáš Töpfer, Jan Hrušínský, Michal Suchánek, Hana Zagorová a další. Takové jsou jejich vzpomínky........ celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

siena
07.01.2022

"...Až na pár případů nechtějí zde tázané osobnosti jmenovat nikoho, kdo stál proti, kdo donášel, kdo se stávkou nesouhlasil...To mě osobně mrzí. Takto to beru tak, že jim určité osobnosti ublížili, ale co kdyby jim od těch žijících něco ještě káplo? Herecký, divadelní rybníček přeci není až tak veliký. ..."

PPardinio, nesoudila bych takhle generelně příkře. Četla jsem např. knihu pana Joachima Gaucka (Vzpomínky: Zima v létě – jaro na podzim), bývalého prezidenta Spolkové republiky Německo a ředitele Úřadu spolkového zmocněnce pro dokumenty dřívější tajné policie (Stasi) - "Gauckův ´řad". Vzpomíná v ní, jak těžké bylo pro ty, kteří se až z dokumentů jejich ústavu, dozvídali o tom, kdo na ně donášel, v jaké míře, že byla potřeba i psychologické pomoci. Podobně tomu bylo i u nás.

Jestli bych Vám mohla doporučit, tak knihy pana Adama Drdy Normalizované životy a vzpomínky pani Vlasty Chramostové (Vlasta Chramostová, Byl to můj osud I, II). V nich je možno nalézt nejen pohled z "druhé" strany, ale i z té tzv. "šedé zóny".