Magická kuchařka diskuze
Otomar Dvořák
Podtitul: Čarování v kuchyni. Nehledejte zde návody k výrobě alchymistických elixírů. Tahle kniha vás zavede do tajemně zakouřené černé kuchyně našich prababiček, do barokní a středověké vesnice, aby vám ukázala, že příprava jídla byla rituálem, udržujícím prosperitu rodu i řád světa. Málokoho dnes napadne, že zdobení koláče je vlastně vytváření mandaly, že koblihy jsou modelem koňského trusu, že ornament na velikonočním vejci je zaklínadlem a magickým záznamem, který lze přečíst a jímž dárce cosi sděluje obdarovanému... Najdete zde přehled rituálních jídel pro všechny svátky roku, z nichž některé jsou známé (velikonoce, vánoce), jiné zapomenuté (např. liščí neděle, rusalčí dny a pod.) A víte, že moravští vrabci se původně dělali opravdu z vrabců? Kromě zajímavého vyprávění zde naleznete i 44 méně známých receptů. Ať už se rozhodnete uvařit ,,Hadí mord\" nebo ,,Kaši pro duše nebožtíků\", pokusíte se o ,,domácí pivo\" nebo ,,medovinu\", určitě poznáte, že vaření je nedílnou částí dávné lidové magie, která má co říct i nám, v době chvatně hltaných hamburgerů.... celý text
Diskuze o knize (0)
Přidat komentářŠtítky knihy
kuchařky české dějiny kuchařské recepty příprava jídel
Autorovy další knížky
2015 | Vřeteno osudu |
1999 | Utajené dějiny Čech 1. |
2008 | Skrytá česká historie |
2007 | Hořící lilie |
2009 | Utajené dějiny Čech: od pravěku do roku 1945 |