Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii diskuze
Věra Höppnerová
Cílem nového vydání učebnice je vštípit studujícím praktické jazykové dovednosti potřebné ve styku s hostem a seznámit je se základy německé gramatiky. Obsahuje 27 lekcí, stručný mluvnický přehled, ukázky jídelních lístků, obraty ve styku s hostem, abecední seznam odborných výrazů, klíč k cvičením a německo-český slovník. Východiskem každé lekce jsou krátké texty – rozhovory, ale i texty popisné či vyprávěcí. Obsahují modelové situace z praxe číšníka (přijetí hosta, nabídka, objednávka, zúčtování, dotazy hostů na ubytování, pamětihodnosti města a okolí, počasí apod.) Následuje slovníček, na který navazuje partie „Rozšiřujeme si slovní zásobu“, která je v přepracovaném vydání zařazena již od první lekce. Součástí oddílu mluvnice jsou nově poměrně rozsáhlá nácviková cvičení po výkladu každého jevu. Partie cvičení pak obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvik výslovnosti, mluvnických jevů v jejich propojení, poslechu i čtení. Převažují cvičení zábavná, při nichž žáci doplňují, kombinují a samostatně formulují. Nabídka cvičení je velmi pestrá a rozsáhlá. Ve srovnání s předchozími vydáními učebnice byla nově zařazena poslechová cvičení v MP3, jejichž porozumění se prověřuje a slovní zásoba procvičuje. Výrazně je posílena interkulturní složka – řada textů informuje o stravovacích návycích, kuchyni a dalších reáliích německy mluvících zemí a České republiky. Zvýšená pozornost je věnována popisu jídel a technologickým postupům jejich přípravy. Vzhledem k potřebám praxe – porozumět projevu zahraničního hosta a reagovat na jeho přání – jsou v každé lekci soustavně procvičovány fonetické jevy, které působí českým mluvčím potíže. Tato cvičení jsou rovněž nahrána na CD a je vhodné výslovnost rodilých mluvčí imitovat. Učebnice je vedena snahou zaujmout žáky zajímavými texty, aktivizovat je formou párové práce a zpříjemnit jim zábavnými cvičeními výuku němčiny co nejvíce. Kniha je koncipována jako učebnice pro studující učilišt a středních škol zaměřených na veřejné stravování; ocení ji i profesionálové a zájemci z řad veřejnosti.... celý text
Diskuze o knize (0)
Přidat komentářAutorovy další knížky
1991 | Němčina pro jazykové školy 1 |
2001 | Německy za 3 měsíce |
2001 | Deutsch im Gespräch |
2007 | Němčina pro číšníky a kuchaře |
2010 | Moderní učebnice němčiny |