Poslední člověk diskuze

Poslední člověk
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22772/bmid_posledni-clovek-nH7-22772.png 4 90 90

Bogátiho román Poslední člověk barvitě popisuje stav a jednání inteligentního člověka, který se ocitne osamocen, v těžké chvíli svého života, opuštěn, zdrcen. Tato výborná ukázka psychologie jedince může připomínat Robinsona Crusoa (samozřejmě i volba jména hrdiny leccos naznačuje), či podobné trosečníky. Samozřejmě se dá nalézt magická podobnost s postkatastro­fickými romány, Dnem Trifidů či podobnými dystopiemi, ale Bogáti se dostál nejdál. Použitím jednoho prvku neznámého záření a shodou okolností i nového izolačního materiálu se na světě ocitl jeden osamělý člověk. Hrdina v naprosté izolaci, kterému autor ponechal nepatrnou naději, daleko menší naději, než jaká zůstavala Robinsonovi Crusoemu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Az utolsó ember, 1982


více info...

Diskuze o knize (4)

Přidat komentář

KarelKeslly
31.08.2023 5 z 5

Co se záznamového média týče, tak ony kotouče (ne jak je popisuej autor) skutečně existovaly - ještě před páskami, ale upustilo se od toho - je to jedna z mála věcí, které jsem se dopídil... jinak čistě z technického hlediska by teoreticky za tu dobu jistě byly demagnetizované, či jakkoli hodně porušené... je to jako s páskou, když ji nepřehráváte a neotáčíte, tak jde kvalita do háje a to už v řádu několika měsíců, nedejbože let... a tady jsou tisíciletí, takže ano, je to fikce, byť má reálný základ v technice :) jednalo se o tzv. telegraphon (tenký drát, na který byl zaznamenáván zvuk)

Ikkju
07.01.2014 5 z 5

Jj, ty zpropadené magnetické kotouče :o. Mám pocit, že to byla první kniha, u které jsme kdysi s bratránkem řešili, jestli je to fikce nebo pravda.. Pro něj jednoznačně důkaz, že tu nejsme první technická společnost, pro mě celkem zjevná fikce.. Ale taky o problém navíc, protože tenhle problém se táhne od knihy ke knize, od myšlenky k myšlence: co je pravda, a co fikce? Jak spal profesor Eco, spousta autorů jen mířeným úvodem posouvá hodnověrnost svých knih směrem nahoru, jenže se pak člověk přestává chytat, zda je to ještě šou, nebo už jde o nějakou opravdu hodnověrnou informaci. Natožpak když do toho vloží ještě nějaký bohulibý, či zlomyslný záměr, to se pak dějí věci :o

Dospělo to myslím už tak daleko, že dnešní "informační" společnost je podobným dilematem doslova zaplavená, každý "věří" něčemu jinému, a věci, které jsou pro jednoho nezpochybnitelné, jsou pro druhého fikcí nebo dokonce záměrnou desinformací.

Každopádně u tohohle románu jsem si i tenhle detail jen vychutnal, společně s celým dějem ...


nightlybird
29.10.2011 4 z 5

koubin007 - "napište mi co si myslíte o Selkirských kotoučích" - mám neodvratný pocit, že jsem se při četbě už se zařízením, připomínajícím elektromagnetické záznamové medium setkal. Nevím ale, jestli to bylo kdysi dávno při četbě Posledního člověka, nebo někde v nějaké jiné SF nebo spekulativní knize. Problém u podobných "objevů" či nálezů je v tom, že se obdobné věci hodně často opisují (ve SL myslím) a zpravidla bez udání pramenů či zdrojů a tak se velice těžko rozlišuje mezi skutečností, autorskou licencí a prachsprostým výmyslem. Protože, jak říkáš, jsi na netu nic nenašel - půjde nejspíš o autorskou licenci, která je úmyslně umístěna až v doslovu, aby zvýšila čtenářský efekt knihy (stejně jako stopy v písku na poslední straně před doslovem) a její dramatičnost tím, že ponechává otevřený konec a tím prostor pro čtenářovu fantazii.
Stammel - ano, přesně tak. Věk není opravdu nejvhodnější argument do diskuze. Pablb a ignorant může být člověk stejně tak ve 12, jako ve 20 a nedejpámbu v 60 letech. U později narozených je šance, že z toho časem vyrostou.

Stammel
20.09.2011

"soudím že jsem knihu četl dřív než jsi se narodil"

Knihu jsem nečetl, tak by mi to mohlo být jedno, ale... z úcty k umění věcné diskuze připomínám, že to, kdy se ten či onen narodil, je dost irelevantní. Více argumentů pro hltače čtenářských komentářů! :-)

Štítky knihy

maďarská literatura zánik lidstva

Autorovy knížky

Péter Bogáti
maďarská, 1924 - 2012
1987  70%Poslední člověk
Skrýt reklamy