Prosím o opravu

DISKUZE » Chyby na webu

Dave_Jame
Dave_Jame 13.12.2022 v 13:17

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Cinik
Cinik 13.12.2022 v 15:56

Dobrý den, vložil jsem novou knihu, ale problém je, že se u ní vložil autor, který k ní nepatří (kniha sam nemá známého autora): https://www.databazeknih.cz/knihy/dopis-ze-zahrobi-507489

Šlo by to opravit?

vladimir3043
vladimir3043 13.12.2022 v 16:08

LordSnape
LordSnape 15.12.2022 v 15:11

jirin@
jirin@ 15.12.2022 v 15:47

jirin@
jirin@ 15.12.2022 v 15:48

jirin@
jirin@ 15.12.2022 v 15:48

RoBertino27
RoBertino27 15.12.2022 v 15:58

Co se týče mé poznámky o formátech - například edice Gong vycházela v malém formátu, blížícímu se A6, v samotném závěru pak "vyrostla" na klasickou A5. U některých edicí se během času rovněž měnil formát, číslování, vydavatelé a podobně. Chtěl jsem se pouze zeptat, jestli máte zájem na tom nějak celou záležitost sjednotit, upřesnit, uvést na pravou míru...

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 16.12.2022 v 17:32

jirin@
jirin@ 16.12.2022 v 18:11

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 17.12.2022 v 12:10

Azizi
Azizi 23.12.2022 v 13:32

Ahoj, mám taký jeden menší problém. Chcela som si vyhľadať podľa výšky môjho hodnotenia knihy Terryho Pratchetta, ktoré mám v prečítaných. Keď ale odfiltrujem Pratchetta a odfiltrujem aj "najvyššie hodnotenie", tak mi Pratchett zrazu zmizne a objavia sa tam knihy od všetkých mnou prečítaných autorov. Dalo by sa s tým prosím niečo spraviť? Je to zvláštne, lebo zdalo sa mi, že včera to fungovalo...

Thorwald
Thorwald 25.12.2022 v 10:11

Prosím o opravu pro Francis Paul Wilson - Ground Zero. Publikace byla dosud nesprávně přiřazena sérii "Protivník" (The Adversary Cycle); ve skutečnosti je ale součástí jiné série "Opravář Jack" (Repairman Jack), číslo 14 (číslování v sérii bývá prezentováno různě, některé starší zdroje pro Ground Zero uvádějí i číslo 13, ale držel bych se čtrnáctky). Série "Opravář Jack" je již založena, a přiřazena ke Ground Zero; prosil bych pouze o zrušení odkazu na sérii "Protivník"... Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Repairman_Jack_(series)
Druhý, související, námět: Publikace Francis Paul Wilson - Hrobka. Ta na dbk dosud byla (správně) řazena jako 2 díl k sérii "Protivník". Kniha je ale zároveň (jako její 1. díl) součástí série "Opravář Jack". Přiřazení k sérii (OJ) se mi myslím podařilo naklikat. Jenom teda je teď v zobrazení publikace vidět jenom ta série nově přidaná... Což není moc dobře. (Přesto, že při editaci jsou pořád vidět obě...). Hm. Se zařazením knihy do dvou sérií se na dbk nepočítá? Nebo dělám něco špatně?

Marthas
Marthas 25.12.2022 v 20:12

To Azizi: A admina jsi se ptala? Přes Napište nám? Tohle vlákno je čistě k nahlašování oprav u knih, ale to přeci víš. Jsi tu už dlouho. Koukám, že dokonce déle než já.

Text příspěvku byl upraven 25.12.22 v 20:15

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 25.12.2022 v 20:37

V přečtených nelze kombinovat všechny parametry filtrování. To lze jenom na konkrétním autorovi. Není to technická chyba ani nic na opravu, jenom to je jinde. Má to jeden háček, který nechápu. Je tam sice nehodnotil jsem a nečetl jsem, ale není tam hodnotil jsem a četl jsem, takže lze hvězdy vidět v celkovém přehledu knih. Pokud autor napsal 200 knih, je to trochu nepraktické řešení...takže asi kombinovat obě místa? Jedině tak asi...

Marthas
Marthas 25.12.2022 v 20:54

To Lenka. Vílka : Jo, na tohle jsem zapomněla, člověče. Klidně bys mohla z fleku napsat DK manuál. :)

Thorwald
Thorwald 26.12.2022 v 12:33

Sérii "Protivník" u Francis Paul Wilson - Ground Zero (bylo zmiňováno včera) někdo smáznul. Díky.
U Francis Paul Wilson - Hrobka, je pořád zobrazena jenom jedna ze zapsaných sérií. (Zařazeno do Protivník 2., Opravář Jack 1.; zobrazeno pouze Opravář Jack 1.) Jde o chybu zobrazení (já nevím - chybu ve způsobu, jakým jsou série zapsány zrovna u téhle knížky), nebo o vlastnost systému?

Marthas
Marthas 27.12.2022 v 01:51

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 27.12.2022 v 06:05

Dvě série u jedné knihy jdou, ale udělá to vážně vtipný efekt v zobrazování. Čti bordel.

pobijecmuch
pobijecmuch 27.12.2022 v 08:37

Dva názvy série lze ke knize normálně vytvořit a přidat. A nemusíte mít žádné speciální oprávnění, nebo jiný speciální status uživatele, který se na DK už snad nepřipojuje. :-)

Vytvoření nové série dokonce nemusí schvalovat žádný moderátor. Proto se také na DK objevuje spousta sérii, které často neexistují ani u originální knihy. Další velká chyba je, že hodně uživatelů si plete název edice s názvem série a často to zaměňují.
DK je databáze, kde se vkládají české a slovenské vydání knih a proto by u knihy měl být uvedena název série, kterou přiřadí český nakladatel. A může se stát, že název série je úplně jiný, než zní překlad originálu.
U českých překladů knih od F. Paul Wilson - Hrobka a Ground Zero název série nakladatelé neuvádí, ale Národní knihovna uvádí u obou knih název série - Protivník.
Název Opravář Jack je pouze volně přeložený název originálu. Teď je otázkou co tedy u knih uvádět. To co uvádí jako český název série Národní knihovna, nebo to, co si některý čtenář ke knize sám přidá.

Text příspěvku byl upraven 27.12.22 v 09:13

Thorwald
Thorwald 27.12.2022 v 11:16

Ano, "Opravář Jack" je pouhý neautorizovaný překlad názvu série. Český vydavatel název série neuvádí (ovšem ze taky ze 17dílné série byly česky vydány jenom dva díly...). Možná by teda akurátnějším byl originální název "Repairman Jack". Nevim. V každém případě zařazení Ground Zero do série "Protivník" bylo špatně. V Národní knihovně udělali chybu, přiřadili knihu k jediné sérii, kterou už u autora měli po ruce. Ovšem "Protivník 13" je samo o sobě nesmysl, vzhledem k okolnosti, že Protivník má sedm dílů. To číslo (13) se vztahuje ke (staršímu) pořadí právě v Repairman Jack.

Z vlastní čerstvé zkušenosti potvrzuji, že jako registrovaný uživatel bez dalších oprávnění mohu série přidávat (včetně druhé a další k jedné knize). To znamená vytvořit novou sérii a k existující sérii přiřazovat knihy. Postrádal jsem: 1/ volbu k odstranění stávající série (jejího vztahu ke knize), 2/ údaj pro bližší popis série (zdá se, že jediným údaje série je název). 3/ Vícenásobné série jsou u knihy chybně zobrazovány: u knih se dvěma (a více?) sériemi je zobrazována pouze jedna z nich.

pobijecmuch
pobijecmuch 27.12.2022 v 12:02

Thorwald - jak se série zobrazují je věc systému, tedy technická věc. To, ale potom nepatří do tohoto vlákna, ale např. zde: Technické potíže.
Nebo to může být nápad na vylepšení webu.

1. Odstranit současnou sérii u knihy může opravdu jen moderátor. Jistě pochopíte, že kdyby to mohl každý, tak je tu binec.
2. nevím kde seženete další informace k sérii, ale to patří snad jen pro weby, které se specializují na knihy jednoho autora, jedné série, nebo jednoho žánru. Osobně si myslím, že další údaje jsou zbytečnost.
3. viz. technická věc.

Pokud chcete něco opravovat, tak doporučuji také přidat odkaz, kde je vaše nová informace k dohledání. Opět upozorním, že i v požadavcích na opravy od uživatelů DK je někdy spoustu nepravdivých údajů a nejsou potom schváleny.

Knihy F. Paul Wilsona jsou nyní v sériích zřejmě správně zařazeny. A můžeme zde tiše tolerovat i ten laický překlad - Opravář Jack.

Text příspěvku byl upraven 27.12.22 v 12:06

Thorwald
Thorwald 27.12.2022 v 12:20

Jasný. Díky. Ještě to promyslím a když tak o sériích ještě napíšu do "Technické potíže". Když už jsem to téma nakousnul.

LordSnape
LordSnape 28.12.2022 v 11:12

Denny45
Denny45 28.12.2022 v 15:15

Prosím odstrániť pri tejto knihe

https://www.databazeknih.cz/knihy/ludske-veci-87974

ako vydavateľa "Štátne nakladateľstvo" a ponechať iba "Slovenský spisovateľ".

Ďakujem

Vložit příspěvek