Postava hledá autora - pomozte jí!
jenomže ten nedopadl špatně, ale zvolili ho do parlamentu, na to bych nesázela.
Potřebuji odejít, tak abych to nebrzdila, prosím, vemte to někdo za mě. Já si to zas vyberu jindy. Díky.
to MarkétaLore: No právě, dostal se do parlamentu. Tomu říkám tragický konec. :-)
Já bych si s dovolením žolíka vzala, ale nebude to hned, protože jen zadání je trochu na dlouhé lokte
Moje otázka bude spíše multiotázkou - při přehrabování svým "zásob" jsem narazila na kvíz v časopise Bridge a tak budete hádat jednoho autora, ale podle obsahu románů hlavních postav hned 8, jinak byste to měli moc snadné:
a) Tento román je sérií příběhů které sledují dobrodružství (neznámého) a dalších členů jeho klubu, který založil. Román je znám nejen pro svou komiku stejně jako výstižné vykreslení života v Anglii počátku 19. století.
b) Příběh neznámé, krásné mladé dívky a jejího dědečka, který žije ve svém krámku plném zbytečností. Neznámá se pokusí uniknout mužům kterým její dědeček dluží peníze. Díky tomuto putování seznamuje autor čtenáře s podmínkami života v Londýně a na přilehlém venkově. Jde o jeden z nejsmutnějších autorových příběhů.
c) Tento příběh zná (minimálně v Anglii) prostě každý, ať už jako knihu, nebo jako jedno z mnoha filmových zpracování. Lakotná povaha neznámého je tak proslulá, že se jeho příjmení stalo synonymem pro každou osobu, která není ochotná se podělit o svůj majetek. V příběhu se neznámý nakonec polepší, poté, co ho postupně navštíví 3 duchové - duch Vánoc minulých, přítomných a budoucích.
d) Pravděpodobně nejautobiografičtější z románů autora - tato kniha vypráví příběh chlapce, který osiří ve velmi útlém věku a nakonec se stane spisovatelem. Jeho cesta k dospělosti a úspěchu není snadná. Bude se muset popasovat a prací v továrně, bídou i krutostí svého otčíma. Ale zároveň nalezne lásku a podporu své rodiny a přátel.
e) První věta románu, "Byly to časy ze všech nejlepší, byly to časy ze všech nejhorší," je jeden z nejslavnějších řádků anglické literatury. Ty časy náleží do období Francouzské revoluce. Kniha porovnává život v Paříži a Londýně a ukazuje těžkosti obyvatel obou měst, stejně jako zesměšňuje vyšší třídu a revolucionáře.
f) Tato kniha je o bezcitném londýnském obchodníkovi, se kterým je těžko vyjít jak doma, tak v zaměstnání. V jeho hladce plynoucím, přísně řízeném životě není žádné místo pro city, protože city nemají v obchodě co dělat. Ve svém synovi vidí budoucnost své firmy a pokračování jména, ale na svou věrnou a milující dceru kašle...
g) Tato kniha je satirickým pohledem na viktoriánský právní systém. Obsazení zahrnuje jak vražedné ničemy, tak nevinné dívky - všechny zasažené depresivní soudní kauzou, která nemá žádného vítěze. Příběh bere čtenáře z chmurných a zamlžených ulic Londýna na mírumilovný anglický venkov.
h) Představte si, že celý svůj život trávíte ve vězení za něco, co provedl váš otec. Protože otec této dívenky to neuměl s penězi, spatřila světlo světa ve vězení pro dlužníky a ona a její rodina tam prožili celý dosavadní život. Dívka jej opouští jen ve dne, aby pracovala jako švadlena pro jednu dámu, ale když se její velitelce vrátí syn z Číny, nabere její osud zcela jiný směr.
Zadání jsem překládala z angličtiny, tak mi promiňte, jestli to bude sem tam trochu kostrbaté. Kdybyste se jó nudili, můžete přidat i názvy knih. Vyhrává ten, kdo dá dohromady všechny postavy, dílčí odpovědi si nechte...
Charles Dickens:
a. Kronika Pickwickova klubu
b) Starožitníkův krám
c) Vánoční koleda
d) David Copperfield
h. Malá Dorritka
Hezká hádanka!
a dál prosím ať někdo pokračuje ...
Text příspěvku byl upraven 05.08.16 v 12:58
A teď ty postavy: a) Pickwick
b) Nell
c) Scrooge v originále, v českém překladu Vydřigroš
d) David Copperfield
e) tady si nejsem jistý která postava, asi Sydney Carton
f) Dombey
g) tady zase nevím, která postava byla vybrána, takže napíšu co nejvíc: Ada Clareová, Richard Carstone, Esther Summersová a rodina Jarndyceova
h) Dorritka
Ti všichni hledají Charlese Dickense :)
Text příspěvku byl upraven 05.08.16 v 13:30
ach jo, to by si mohl člověk plíce vymluvit....
No ale "zajda" se toho nakonec chopil ze správné strany, jen doplním že:
a) SAMUEL Pickwick
e) to uznám, tuto knihu jsem ještě nečetla, tak nedokážu posoudit a dle wikipedie je to tak zalidněné že teď nemám sílu ani čas to luštit :-)
f) PAUL Dombey
g) každopádně Ester, je vypravěčkou celého příběhu a přímou i nepřímou účastnicí všech událostí v knize popsaných
h) správné jméno je AMY DORRITOVÁ, Malá Dorritka je jen něco jako přezdívka, koneckonců "dorritky" neboli dcery Dorritovy jsou tam 2
Zbytek naprosto správně, předávám slovo ZajDa37
Takže, hledající postava je jedním z největších neřádů, padouchů a zloduchů světové literatury. Nepatří sice mezi ty nejznámější, ale zločiny se jim vyrovná.
Ohó, to je tedy široký výběr! Tak co třeba na rozjezd pašík Napoleon (aka Josif Vissarionovič)? :-)
Nenapadlo mne, že by tento diktátor přišel někomu na mysl :) , ale není to on. Uznávám, že je opravdu široký výběr literárních padouchů, ale kdybych vám poradil, tak by to bylo moc lehké. Takže prozatím řeknu, že oproti Napoleonovi byl tento padouch aspoň spravedlivě potrestán.
Jak krásná je literatura! Mohl by si George Orwell někdy pomyslet, že pojmenováním hlavní postavy svého románu Farma zvířat Napoleonem přinese tento zmatek do tohoto vlákna.
to Woodward: Myslím, že prase Napoleon z Farmy zvířat neumřelo v zajetí na konci světa. To byl jeho jmenovec. :-)
A jinak dík za připomínku s jménem autora, úplně jsem zapomněl.
Taková zajímavost, někde jsem četl, že ve Francii je zákaz pojmenovat prase Napoleon. Přemýšlel jsem nad tím, čím to je a jestli to není kvůli těmto zmatkům :D
to ZajDa37: ve Francii asi ještě nepochopili, že Napoleon je vlastně Hitler přelomu 18. a 19. století, takže nechtějí, aby byl takto znectěn. Ale co čekat od národa, který dodnes oslavuje krvavou revoluci vedenou teroristy jako největší událost svých dějin? :-(
Mimochodem, nenapověděl bys aspoň, zde je ten padouch vymyšlený, nebo opravdu existoval?
Abych se přiznal, tak nevím, ale domnívám se že pro voly je to povoleno (upozorňuji, že dvojsmysl této věty je neúmyslný :D)
Srovnávat Napoleona s Hitlerem je nesmysl. To by pak za Hitlera byl i třeba Karel Veliký nebo Filip II (atd.atd.atd.).
Takže, 1. padouch je vymyšlený na vzdáleném pozadí historických událostí
2.srovnat Hitlera s Napoleonem je možné jedině díky válečnému štvaní obou mužů, avšak rozdíl je v tom, že napoleonské války s sebou nenesly hromadné a cílené vyvražďování civilistů narozdíl od holocaustu, který stvořil Hitler
Vložit příspěvek