Postava hledá autora - pomozte jí!
Koka: Gargantua byl "velikej". Ve všech rozměrech. Škoda, že jsem tu knihu už vrátil, zrovna nedávno jsem ji měl z knihovny, jinak bych ti zacitoval, jak ho autor vypodobnil, jenže moje paměť nikdy nebývala nic moc a s věkem se to nelepší. :)
Text příspěvku byl upraven 20.08.16 v 20:06
Sedlákovi shořela stodola zrovna když v den, kdy slavil jmeniny, zasedl s rodinou ke slavnostnímu obědu. Důkladné vyšetřování zjistilo, že požár byl založen, a žhář byl odhalen. Autora ovšem hledá ten poškozený sedlák - stačí křestní jméno.
Přidám nápovědu: Tím žhářem byl čeledín, mladý kluk, jehož velkým koníčkem byla astronomie.
Anton Huber/Vogt/Meyer/"obyčejné německé jméno" hledá Karla Čapka?
(soukroma by ze mě měla radost, poctivě jsem prolistovala povídky z obou kapes)
dobřes udělala a máš babu. Já jsem při zadávání listovat nemusel, jelikož jsem se narodil na svatýho Antonína, takže si to pamatuju. ;)
Další hádanka bude velice lehká:
"... Náhle, u všech rohatých,
kdo tak zblízka na mne dých?
Vlk! A že byl na dosah,
ve mžiku jsem ruku vztáh,
a než mohl dostat strach,
měl tu paži v útrobách.
Z toho vlka za chviličku
udělal jsem rukavičku.
Než si vzpomněl na zuby,
ležel v trávě naruby.
Kdo chce s vlky být, musí s nimi výt -
tohle, pánové, je nízký cíl.
Kdyby tě vlk strašil, obrať ho jak X -
takhle já tu pravdu upravil!"
Je, doufám, jasné, že nám jde o jméno pana Iks. :)
Baron Prášil? Ale koho hledá? těch autorů je spousta. Třeba G.A. Burgera?
Bürger je z těch všech autorů autor nejautorovatější, byl ostatně první, kdo se pod prášilovskými historkami podepsal.
Vracím babu!
Autora hledá muž, který se v mladém věku dočkal zhroucení svých velkých ambicí poté, co se stal účastníkem a možná i spoluviníkem tragédie ve vlastní rodině. Z velkých cílů, k nimž kdysi směřoval, dramaticky slevil a přesto se stal velevýznamným příslušníkem společenství lidí svého světa. Tento svět dokonce i za cenu oběti vlastního života zachránil před zkázonosným zlem skrze osobu svého slavného žáka.
Nehlaste se všichni!
Když říkám, že zachránil svět skrze svého žáka, není to žádná metafora. Protože náš hledaný hrdina byl skutečně především učitelem, i když dosáhl i mnohých poct ve vědeckém rozvíjení oboru, který vyučoval. Kromě význačného místa na své Alma mater zastával i některé významné funkce v profesních institucích i ve veřejném životě.
Hrdina roky sa skrývajúci pred zákonom, odsúdený na smrť kvôli zločinu, ktorý nespáchal, sa dobrovoľne vydá spravodlivosti do rúk a mimoriadne naivne si predstavuje, že na jeho exkulpáciu postačia dôkazy mravné.
Napadá mě Joam Dacosta, alias Joam Garral, který by tím pádem hledal Julese Verna. Ale takových podobných je asi víc...
Postava, hledající autora, není postavou ledajakou. Je to bůh; jediný pravoslavný bůh potrubí a kanálů, jehož autor (odvolávající se na dávného většce) popisuje takto:
Je... vysoký 93 a půl centimetru, má tvar rovnoramenného trojúhelníku, který je jeho podstatou a jehož spodní část se nazývá vrávor. Horní část se nazývá řapuch, který je zakončen pýtenem. Pýteno se jaksi podobá lipovému listu - je-li svěží píše se pýteno, je-li povadlé, píše se píten s měkkým i. Na řapuchu pak rozeznáváme krhy, jimiž krhá, a chlístor, kterým nasává břeť kanální neboli blebel, a rourácí. Rourácení je projev božího hněvu: slýcháme je občas ve výlevce vodovodu, do které jsme nalili konev špíny (řečené správně kuchřeč neboli ihuhu).... Nemá nosu - co by si s ním v kanálech taky počal! Nemá oči a uši, protože je vševědoucí a nemusí tudíž poslouchat nějaké kecy. Má však po obou stranách řapuchu po jedné vzbouli: takové převislé tváře se u lidí nazývají zlemejže. Vrávor je pak dole zakončen pluzněmi, po nichž se pohybuje cukavým pohybem - je tudíž cukavec. Nemá ruce - nepotřebuje je, neboť nepracuje. Vše, co potřebuje, opatřuje si zázrakem nebo jiným přirozeným způsobem. Místo rukou má však vádlo, jehož přesmyknutím trestá...
Když jde ženská kupovat auťák je to na levačku.... Ta se zajíma jenom o barvu.... Takže hrdina, jeho farba a autor. odhadujem, že všetci to už majú za sebou.
Vložit příspěvek