Postava hledá autora - pomozte jí!

DISKUZE » O autorech

ZajDa37
ZajDa37 20.08.2016 v 20:04

Teď už mohu s čistým svědomím předat štafetu.

woodward
woodward 20.08.2016 v 20:05

Koka: Gargantua byl "velikej". Ve všech rozměrech. Škoda, že jsem tu knihu už vrátil, zrovna nedávno jsem ji měl z knihovny, jinak bych ti zacitoval, jak ho autor vypodobnil, jenže moje paměť nikdy nebývala nic moc a s věkem se to nelepší. :)

Text příspěvku byl upraven 20.08.16 v 20:06

Koka
Koka 20.08.2016 v 20:07

Věřím, věřím, byl přece synem obra (měli "malé obříky" :=)

woodward
woodward 20.08.2016 v 20:10

Sedlákovi shořela stodola zrovna když v den, kdy slavil jmeniny, zasedl s rodinou ke slavnostnímu obědu. Důkladné vyšetřování zjistilo, že požár byl založen, a žhář byl odhalen. Autora ovšem hledá ten poškozený sedlák - stačí křestní jméno.

woodward
woodward 21.08.2016 v 09:26

Přidám nápovědu: Tím žhářem byl čeledín, mladý kluk, jehož velkým koníčkem byla astronomie.

Falquar
Falquar 21.08.2016 v 14:21

Anton Huber/Vogt/Meyer/"obyčejné německé jméno" hledá Karla Čapka?
(soukroma by ze mě měla radost, poctivě jsem prolistovala povídky z obou kapes)

woodward
woodward 21.08.2016 v 14:23

dobřes udělala a máš babu. Já jsem při zadávání listovat nemusel, jelikož jsem se narodil na svatýho Antonína, takže si to pamatuju. ;)

Falquar
Falquar 21.08.2016 v 14:42

Další hádanka bude velice lehká:

"... Náhle, u všech rohatých,
kdo tak zblízka na mne dých?
Vlk! A že byl na dosah,
ve mžiku jsem ruku vztáh,
a než mohl dostat strach,
měl tu paži v útrobách.
Z toho vlka za chviličku
udělal jsem rukavičku.
Než si vzpomněl na zuby,
ležel v trávě naruby.
Kdo chce s vlky být, musí s nimi výt -
tohle, pánové, je nízký cíl.
Kdyby tě vlk strašil, obrať ho jak X -
takhle já tu pravdu upravil!"

Je, doufám, jasné, že nám jde o jméno pana Iks. :)

woodward
woodward 21.08.2016 v 15:41

Baron Prášil? Ale koho hledá? těch autorů je spousta. Třeba G.A. Burgera?

Falquar
Falquar 21.08.2016 v 19:12

Bürger je z těch všech autorů autor nejautorovatější, byl ostatně první, kdo se pod prášilovskými historkami podepsal.
Vracím babu!

woodward
woodward 21.08.2016 v 19:28

Autora hledá muž, který se v mladém věku dočkal zhroucení svých velkých ambicí poté, co se stal účastníkem a možná i spoluviníkem tragédie ve vlastní rodině. Z velkých cílů, k nimž kdysi směřoval, dramaticky slevil a přesto se stal velevýznamným příslušníkem společenství lidí svého světa. Tento svět dokonce i za cenu oběti vlastního života zachránil před zkázonosným zlem skrze osobu svého slavného žáka.

woodward
woodward 22.08.2016 v 14:34

Nehlaste se všichni!
Když říkám, že zachránil svět skrze svého žáka, není to žádná metafora. Protože náš hledaný hrdina byl skutečně především učitelem, i když dosáhl i mnohých poct ve vědeckém rozvíjení oboru, který vyučoval. Kromě význačného místa na své Alma mater zastával i některé významné funkce v profesních institucích i ve veřejném životě.

Naias
Naias 22.08.2016 v 15:00

Žeby Albus Dumbledore hľadal Rowlingovú?

woodward
woodward 22.08.2016 v 15:07

Nojo, u nás mu říkáme po česku Brumbál. Máš babu.

Naias
Naias 22.08.2016 v 15:17

Hrdina roky sa skrývajúci pred zákonom, odsúdený na smrť kvôli zločinu, ktorý nespáchal, sa dobrovoľne vydá spravodlivosti do rúk a mimoriadne naivne si predstavuje, že na jeho exkulpáciu postačia dôkazy mravné.

woodward
woodward 22.08.2016 v 15:21

Napadá mě Joam Dacosta, alias Joam Garral, který by tím pádem hledal Julese Verna. Ale takových podobných je asi víc...

Naias
Naias 22.08.2016 v 15:26

Napadá ti správne. A pre zmenu nedostaneš babu, ale deda.

woodward
woodward 22.08.2016 v 15:28

jo, to se ke mně hodí líp. tak já se trochu rozmyslím.

woodward
woodward 22.08.2016 v 16:00

Postava, hledající autora, není postavou ledajakou. Je to bůh; jediný pravoslavný bůh potrubí a kanálů, jehož autor (odvolávající se na dávného většce) popisuje takto:
Je... vysoký 93 a půl centimetru, má tvar rovnoramenného trojúhelníku, který je jeho podstatou a jehož spodní část se nazývá vrávor. Horní část se nazývá řapuch, který je zakončen pýtenem. Pýteno se jaksi podobá lipovému listu - je-li svěží píše se pýteno, je-li povadlé, píše se píten s měkkým i. Na řapuchu pak rozeznáváme krhy, jimiž krhá, a chlístor, kterým nasává břeť kanální neboli blebel, a rourácí. Rourácení je projev božího hněvu: slýcháme je občas ve výlevce vodovodu, do které jsme nalili konev špíny (řečené správně kuchřeč neboli ihuhu).... Nemá nosu - co by si s ním v kanálech taky počal! Nemá oči a uši, protože je vševědoucí a nemusí tudíž poslouchat nějaké kecy. Má však po obou stranách řapuchu po jedné vzbouli: takové převislé tváře se u lidí nazývají zlemejže. Vrávor je pak dole zakončen pluzněmi, po nichž se pohybuje cukavým pohybem - je tudíž cukavec. Nemá ruce - nepotřebuje je, neboť nepracuje. Vše, co potřebuje, opatřuje si zázrakem nebo jiným přirozeným způsobem. Místo rukou má však vádlo, jehož přesmyknutím trestá...

bamba
bamba 22.08.2016 v 16:23

Ervin Hrych - ale nebyť gúgľa netuším kto a o čom.

woodward
woodward 22.08.2016 v 16:42

no dobře, a co ta postava, jak se ten bůh jmenuje?

bamba
bamba 22.08.2016 v 16:45

Lomikel ?

bamba
bamba 22.08.2016 v 16:46

Lomikel Prvý.

woodward
woodward 22.08.2016 v 16:51

Tak, tak. Není dobr ani zel bůh kanálů Lomikel. Jsi na forhontu.

bamba
bamba 22.08.2016 v 19:11

Když jde ženská kupovat auťák je to na levačku.... Ta se zajíma jenom o barvu.... Takže hrdina, jeho farba a autor. odhadujem, že všetci to už majú za sebou.

Vložit příspěvek