Postava hledá autora - pomozte jí!
Který učitel si dal velkou práci, aby svému zvídavému studentovi vysvětlil slova jako mul, vata či tyl, aby se to následně ukázalo vlastně jako zbytečné?
To snad nemyslíte vážně, že tu není správná odpověď obratem? Všichni zvídavého studenta a knihu o něm znáte, neb vždy skvěle pobaví - a doplnit jméno profesora není žádný problém...Nelenošte a pište.
No tak zvídavý student jsem byla já takže by to mohli být i moji profesoři páč vysvětlovat mi něco bylo také zbytečné:) a třeba o mě napsána i kniha a jména změněna :)
Výstřel naslepo - Kaplanův učitel hledá Rostena? Jak se učitel jmenoval, to už nevím, Pivoňka možná, nebo tak nějak.
Text příspěvku byl upraven 20.08.16 v 13:02
Naslepo? To si vážně nikdo nevybavuje kouzelnou pasáž po obsáhlém vysvětlení jednotlivých pojmů tyl, mul a vata, na něž se student původně ptal? Zacituji z knihy Pan Kaplan má třídu rád (v překladu Pavla Eisnera, zatímco budete pátrat po správném profesorově jméně):
„Je to krásná fisvětlováni, pan profésor,“ děl pan Kaplan uznale, „ale já nevim, proč to slyšim tak částo na ulicách. Snad to má eště jiný vyznamenáni.“...
Pan Kaplan povstal. Jeho úsměv byl širý, světelný, paprskující, jeho zjev dýchal důstojností knížecí. „To né jenom pšed obchodnim domem. Slyšim to vůbecně na ulicám. Někdy stojim na ulica a páfim se s pžítelem anebo s mojim ženou, s mou brátru – anebo jen tak stojim pro sebe privát. A něgdo de a de docela vedle. A náhodem mi dá ránu, né ránu, jen tak do mně frází, udělá duc! A pak řekne, ´Pardón´, né? A někdy žekne ´Proměňte, pane´, né? A někdy, a takový pšípad já myslim, žekne: ´Tymaulamaulavata´“! Mr. xxxx studoval obraz „Abrama Lincohena“ na zadní stěně učebny, jako by chtěl uniknout skutečnosti.
Takže?
pátrání po jméně přenechám někomu, kdo má knihu po ruce (anebo se mu chce na gůgl) :)
Co pořád máte s tím naslepo (když už jeden je na Internetu, pak může - dokonce měl/a by - leccos ověřit jediným kliknutím)?
Profesor Parkhill je správně a Leo Rosten taky.
Tak předávám.
to soukroma : já jsem tady poměrně krátce vzhledem k existenci téhle hry, a taky ne moc pravidelně..ale co jsem ale tak pochytila, tak v ní nejde primárně o tom, jak bravurně a rychle někdo umí hledat na internetu, nebo si to ověřovat. Možná prostě někteří hráči nevolí tuto cestu z principu. ( což samozřejmě neznamená, že by to bylo zakázané)
Koka: Je otázka, jestli Guliver byl nadměrné výšky anebo liliputi byli moc malí. ;)
G. byl dle mého literární postavou vůči jiným postavám v té knize opravdu obrovský (v některých kapitolách), a protože jeho jméno se stalo synonymem té "nadměrečnosti", tak bych jej tipovala, jako toho nejslavnějšího v dějinách literatury. Jeho sláva je potvrzena už jen tím, že přežil (Guliver i jeho příběhy) už několik století, dočkal se mnoha zpracování, variací, remaků ... a tak. Uvidíme, co na to zadavatel hádanky.
P.S.
Právě jsem se z komentáře jedné popletené čtenářky dočetla, že Jonathan Swift byl vynikajícím astronautem! K čemu všemu je DK užitečná!
Text příspěvku byl upraven 20.08.16 v 19:55
Neobvyklé výšky vůči obyčejným lidem, Gulliver byl totiž v porovnání s ostatními lidmi celkem průměrné velikosti. A i obry beru jako příslušníky rodu homo sapiens, i když trochu povyrostlé. Koloděj to však není. Naše hledaná postava se prosadila spíše v zahraničí.
Text příspěvku byl upraven 20.08.16 v 19:56
ZajDa37: Nejsem si jistý, jestli to není ten Guliver, jak píše Koka, ale pokud ne, mohl by to být taky Gargantua.
Vložit příspěvek