Postava hledá autora - pomozte jí!
Když jde ženská kupovat auťák je to na levačku.... Ta se zajíma jenom o barvu.... Takže hrdina, jeho farba a autor. Hrdina je taktný.
wau Hun ako si k tomu došiel ? A si na ťahu.
Text příspěvku byl upraven 24.08.16 v 21:21
Hledaná postava žije v malém městečku. Díky své mazanosti se dokáže dostat z každého průšvihu, v němž lítá. Má kamarádku (jejich vztah je čistě platonický!), která kdysi přišla o manžela a od té doby je sama. Napovím, že jména obou postav jsou přímo v názvu knihy. A jak je u mě zvykem, rozhodně nehledejte mezi žijícími autory, ty prakticky nečtu.
Nic? Tak nápověda: Původní příběh sepsal obyvatel jedné alpské země v 19. století. Příběh ženské hrdinky potom rozvedla ve vlastním pokračování jistá Češka. V Československu pak oba příběhy vyšly společně.
Kocour Sklíčko a sova Pálenka (Gottfried Keller: Kocour Sklíčko + Marie Kornelová: Sova Pálenka)
Text příspěvku byl upraven 26.08.16 v 10:19
Výborně! Mimochodem je to opravdu roztomilá knížka... Jen vyšla naposledy 1947, no. Soukroma pokračuje.
Já začnu zvolna a jednoduše, aby měli hadači možnost uplatnit své nápady (případně pak budu přihazovat nápovědy tvrdšího kalibru, ale možná nebude vůbec nutno, neb postavu a román bude znát hodně lidí...):
Mladý zanícený lékař a vědec, kterému učarovala bakteriologie a měl v ní praktické úspěchy (literární, nikoli skutečná postava).
Ano, je to Dr. Martin Arrowsmith (pro úplnost doplňuji celé jméno postavy) z knihy Arrowsmith Sinclaira Lewise.
...a takové pěkné přínapovědy jsem měla připravené:
Jeho jméno (totožné s názvem románu) znají velmi dobře milovníci rockové hudby.
Autor této postavy má stejné příjmení jako jeden britský ostrov.
Autor je nositel Nobelovy ceny...
Nebyly třeba, což je jen dobře, a simviki může zadávat.
(Pozn.: ještě jsem si uvědomila, že spojení zanícený a bakteriolog není zrovna nejšťastnější...)
Text příspěvku byl upraven 27.08.16 v 11:03
Něco z naprosto odlišného oddělení knihovny: Naše postava je odvážná, čestná a kamarádská. Je to skutečně neohrožený hrdina, navíc všemi oblíbený. Což dokazuje to, že když v jednom boji přijde o jistou část těla, jeho „ vojáci“ z loajality k němu žádají, aby i jim byla uříznuta.
to: soukroma: zanícený bakteriolog je skvělé spojení! Moc se mi líbí a připojuji si jej do sbírky k "výbušnému pyrotechnikovi" .
Text příspěvku byl upraven 26.08.16 v 13:50
simviki: Já myslím, že hledáme Rípčípa od Clivea Staplese Lewise. Skvělá postava!
Má hádanka bude prostinká: Která postava je hlavní hrdinkou patrně nejslavnějšího návratu domů v dějinách literatury?
řešení je možná vícero, ale pro mne je to tato:
http://www.databazeknih.cz/knihy/lassie-se-vraci-15211
Nejslavnější příběh o návratu domů je Odysseia, ale když to má být hrdinka, tak má asi Koka pravdu.
Hledáme postavu, která zahyne násilnou smrtí. Pro čtenáře to však není žádné překvapení, neboť po celou knihu se to usmrcení připravuje, zdůvodňuje, vysvětluje ...
Už si to fakt nepamatuju a četl jsem to jenom francouzsky. Ale mohl by Santiago Nasar... nebo Nasaro(?) hledat Gabriela G. Márqueze?
Vložit příspěvek