Postava hledá autora - pomozte jí!
Zpětně se taky divím, že jsme na to nepřišli dřív. :-)
Teď hledáme hrdinu fiktivních cestopisů, který se ocitl v krajně exotických místech. Všude narážel kvůli svým předsudkům, a byl navíc docela zbabělý. Jo, a hledá autora...
Nejproslulejší literární postava zloděje, který dokázal unikat i z nemožných situací nejen díky šarmu, ale hlavně časté změně převleků a identit: pseudonymů v průběhu "aktivní služby" užíval přes čtyřicet...
Ano, je to Arsène Lupin (rodným jménem, aspoň pro tuto chvíli).
Předávám.
autora hledá velmi slavná vedlejší postava, kterou osud seznámil s hlavní postavou za velmi dramatických okolností na jinak dosti osamělém místě. v důsledku tohoto setkání se vedlejší postava mnohému naučila a změnila jméno i víru.
Který "moudrý" blázen nehledal klíč uvnitř, kde ho ztratil, nýbrž venku na ulici, protože je tam víc světla? A kdo skazkami o jeho neuvěřitelných peripetiích naplnil celou knihu?
Beru, i když jsem měla na mysli jiného autora - Leonid Vasiljevič Solovjov a jeho Nasreddinova dobrodružství (Dobrodružství Hodžy Nasreddina).
Tucet tváří Nasreddinových od Miloš Mendela je mladší a obsahuje jen "zlomek příběhů o mudrci a šprýmaři Nasreddinovi a jeho jedenácti bratrancích“.
Pro doplnění: Nasreddin je postavou súfijské slovesnosti, lidový filozof, mudrc a žertéř, hrdina mnoha lidových skazek a anekdot, a skutečně žil v Turecku ve 13. století.
Hun zadává.
Inu, zkusíme něco těžšího. Který mladistvý vypravěč nám líčí příhody ze svého života tímto svérázným jazykem?
Bolzán položil ranec pod stolek. „Tvý polívky bych se ani nedotkl, poněvadž máš ksicht samý vimrle. Dojídám jen po slušnejch a zdravejch lidech.“
„Nezavoláme si vedoucího? Zrovna dneska mi polívka chutná.“
„Jen to zkus,“ zavrčel Bolzán. „Vymete s tebou bufet a já s tebou odhrábnu sníh před bufetem. Moc se neřehni, mohl bych ti překopnout nohu, ty pásku.“
NEBO
Dáma zvedla paraple, a poněvadž Bogan vždycky špatně viděl, tak už ho cejtil na kebuli. Proto jí flákl facku, až sebou bacila. Její Fred po Boganovi šáhl, ale zapomněl na mě. Já mu přišel jednu na spodek, až mu vylez jazyk, a Bogan mu připlomboval jednu na hubu, až to chruplo.
Hm, na tebe si jen tak nepřijdu. :-) Je to opravdu Tadeáš Falk zvaný Šupy a kniha Tuláci. Máš slovo.
Krásný, ale křehký hrdina nedopatřením opustí sice uzavřené, ale bezpečné prostředí, a octne se ve "velkém světě", který je sice úžasně svobodný, ale jemu samotnému přináší řadu až smrtelných nebezpečí. Naštěstí mezi svými novými sousedy najde i mentora, a nakonec se vše vrátí do starých kolejí.
Ne, jedná se o poněkud jiné hrdiny i životní prostředí. Sám autor knihy své hrdiny půvabně - a věrně - vyobrazil a byl za to i světově oceněn.
Autor patří mezi nejlepší, kdo u nás psali knihy pro děti, a tato kniha patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co napsal..., a že toho bylo opravdu hodně.
Text příspěvku byl upraven 01.09.16 v 22:57
Pořád nic, to není možné. Pokud to ještě není jasné, hrdinové jsou z živočišné říše, především třídy aves. Hlavní hrdina má pak jméno podle své barvy.
hm, nakouknul jsem do tvých přečtených knih a mám dojem, že modroušek hledá Ondřeje Sekoru.
Myslel jsem původně na Setonova Atalafu, ale bude to spíš Modroušek Ondřeje Sekory, ne?
Ano, je to Modroušek, uprchlík na ptačím stromě. Ondřej Sekora byl za knihu s vlastními ilustracemi oceněn na EXPO'58.
Takové pěkné nápovědy jsem dala, ale nemohla jsem už dodat, že se jedná o uprchlíka...
O pár vteřin byl woodward rychlejší, takže je to dál na něm.
Vložit příspěvek