Postava hledá autora - pomozte jí!
Díky za tip!
Tentokrát hledáme jednu postavu, ale hned dva autory, kteří o ní psali. Hledaná postava se narodila ve vzdálené a docela exotické zemi (z našeho pohledu). Stihla toho dost – byla politikem i vynálezcem, věnovala se strojařství i podmořskému průzkumu a ke konci života se dala na astronomii.
Pokud fiktivní, co třeba indický princ Dakkar - Jules Verne a třeba Alan Moore?
Soukroma, je to opravdu princ Dakkar aka kapitán Nemo. Ovšem když zmiňuji tu astronomii (vesmír), je jasné, že druhým autorem není Moore, ale... ?
Neurozený hodinář, vynálezce, hudebník, politik, tajný agent, nakladatel, cestovatel, obchodník se zbraněmi a revolucionář ve dvou významných revolucích, které pohnuly světem. Přesto bychom o něm nevěděli asi nic, pokud by se světově neproslavil jako dramatik, a to třemi hodně autobiografickými hrami (odehrávají se mimo autorovu domovinu, na místě, kde strávil nějaký čas) se dvěma postavami. Hledáme tyto dvě postavy a jejich autora.
Text příspěvku byl upraven 21.12.16 v 19:54
Ano, pěkně celé jméno autora zní prostě pěkně: Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, který stvořil proslulého Figara a hraběte Almavivu.
Ty tři hry jsou následující: „Le Barbier de Séville“ (Lazebník sevillský), „Le Mariage de Figaro“ (Figarova svatba), a „La Mère coupable“ (Provinilá matka).
A poznámka nakonec, která ani nemusela sloužit jako dodatečná nápověda - tři opery na motivy hry, které jsou ještě známější než sama hra, jsou:
1786 - Le Nozze di Figaro, hudba Wolfgang Amadeus Mozart
1782 - Il Barbiere di Siviglia, ovvero La precauzione inutile, hudba Giovanni Paisiello
1816 - Il Barbiere di Siviglia, hudba Gioacchino Rossini
Gratuluji, zadává ZajDa37.
Text příspěvku byl upraven 22.12.16 v 12:25
Hledáme autora, který psal o postavě, která rozhodla jeden velký střet mezi dobrem a zlem. Hádanku je nutno brát obrazně.
Napadá mne Frodo Pytlík hledající Tolkiena, ale to by bylo moc JRRT za poslední dny :-).
Mě napadl Velký rozvod nebe a pekla, Clive Staples Lewis, kde by skutečnou postavou ve fiktivní diskusi s vypravěčem pak byl George MacDonald.
Také ne, tenhle střet je opravdu velmi významný a soukroma je na dobré stopě s reálnou postavou.
Když já nechápu, v čem máme hádanku brát obrazně... Obrazný je onen střet? Nebo jeho rozhodnutí?
Napsal jsem střet dobra a zla. Ten střet není obrazný, je až příliš skutečný, jenom to dobro a zlo je nutno brát obrazně a volně.
Jestliže se jedná o reálnou postavu tak mě napadl Robert Oppenheimer, hledající Roberta Jungka v knize Jasnější než tisíc sluncí.
Biki je ve správném střetu, jen ne u správné osoby. Musíte jít od Ameriky směrem východněji.
Mam inspiraci - Alan Turing hleda Davida Leavitta v knize Muz, ktery vedel prilis mnoho.
(omlouvam se, mam tu jen anglickou klavesnici).
Též ne :) Tím konfliktem je správně myšlena druhá světová válka, jakožto střetnutí dobra a zla. Teď ještě najít autora, který napsal velkou knihu o jedné osobě, která byla pro rozhodnutí této války důležitou postavou.
mohl by to být nějaký životopis, jen jde o to čí a kdo ho napsal. Takže třeba: Churchill hledá Martina Gilberta?
Churchill je správná postava, jenom autor je jiný. Napovím, že je to někdo, kdo ho znal jako nikdo jiný.
Hm, takže otec hledá syna, Winston hledá Randolpha.
Randolph napsal první dva díly Winstonova životopisu. Po jeho smrti dílo dokončil Martin Gilbert.
Text příspěvku byl upraven 29.12.16 v 11:27
Vložit příspěvek