Postava hledá autora - pomozte jí!
Hledáme postavu (a jejího autora), jejímž největším nešvarem je nedochvilnost, nikdy nedokáže přijít včas.
Napadl mě Pan Posleda, přítel študáků (Jaroslav Žák, Vlastimil Rada), ale po připomenutí si obsahu podle anotace to asi zrovna nebude ono ;-(
Mně napadl Jára Cimrman - pozdě chodící, ale u něj bych to asi nenazvala nešvarem :-D
Ani jeden z uvedených, hledaná postava je schopna se nedostavit celé dny. Dílo bylo napsáno ve francouzštině a pak samotným autorem přeloženo do angličtiny.
Taky Tilion, který vozí po nebi bárku s měsícem, si dělá s časem, co chce. Ale ten má spíš tendenci vyrazit naopak dřív, takže je pak na obloze zároveň se sluncem...
Godot to je, teď je to jasné - Samuel Beckett
http://www.databazeknih.cz/knihy/cekani-na-godota-5540
Text příspěvku byl upraven 21.02.17 v 10:23
Tak zkusíme pravý protiklad (dostavuje se kde a kdy třeba):
gentleman, vdovec, "vysoký, tmavý a hezký", introvert, velmi inteligentní. Píše básně, ale hlavně má zodpovědnou práci v jedné policejní instituci. Jezdil původně jiným autem, než přesedlal na značku Jaguar.
Hledaná postava se v mnohém podobá jinému fiktivnímu hrdinovi jiného autora, takže kdo chce, může zmínit oba i s jejich tvůrci.
Možná vím toho druhého, ale ten nebyl tmavý a nepracoval u policie, jinak by to jakž takž sedělo.
Harry Quirk , autor Benjamin Black.
Ale toho prvního nevím. :(
Adam Dalgliesh je ten hledaný gentleman (začal jako detektiv šéfinspektor Metropolitní policie, Nový Scotland Yard, Londýn), hlavní hrdina 14 detektivních románů, které jeho autorka Phyllis Dorothy Jamesová začala psát v roce 1962.
Podobnost lze nalézt skutečně u inspektora Endeavour Morse (začal jako detektiv-konstábl v Oxfordu), jehož stvořil Colin Dexter, ale později, první detektivka s ním vyšla roku 1975. Na rozdíl od Dalglieshe byl starý mládenec a navíc ho autor nechal zemřít ;-( Dalších menších rozdílů by se samozřejmě našlo víc...
ještě k Dalglieshovi: původně ho hrál Roy Marsden (seriál ITV), když jsem pak viděla nějaký nový díl se "starším" Martinem Shawem (seriál BBC), byla jsem v šoku - jak z herce (pův. Profesionála) tak z rozdílu od představy Dalglieshe...
Lékař Galén hledá Karla Čapka?
Text příspěvku byl upraven 21.02.17 v 16:32
Autora hledá silný, odvážný a rozhodný muž s přímočarým myšlením i jednáním a vlastním morálním kodexem. Je (byl) natolik populární, že po předčasné smrti jeho stvořitele převzali štafetu další autoři, někteří i z české kotliny.
U Croma, to byla ale šťastná trefa! Hledaným je samozřejmě slavný a výtečný Robert E. Howard.
Po svém autorovi nyní pátrá svůdnice, která fascinuje zejména tvarem svých orientálních očí a nepřeslechnutelným způsobem zavírání dveří.
Nikdo dosud? Hledaný autor je dost slavný! Jeho osiřelá postava má úzké kyrgyzské oči a široké lícní kosti a nedbalé držení těla - ochablá záda, dalo by se říci. Čas svůj tráví v sanatoriu.
Dále prozradím, že postava okouzlila hlavního (anti)hrdinu románu (který patří k autorovým nejslavnějším a nedávno vyšel v novém překladu) také tím, že se podobala jeho spolužákovi - chlapci k němuž prožil citové vzplanutí.
Vložit příspěvek