Postava hledá autora - pomozte jí!
Don Quijote a Sancho Panza? Nově kniha Monsignore Quijote od Grahama Greena.
Autora hledá velmi oddaná a schopná zaměstnankyně, která svému šéfovi (hlavní postava) vedle běžné činnosti pomůže rozlousknout také nejeden případ. Její šéf ale není ani detektiv, ani policista, i když s jedním detektivem spolupracuje. Autor v knihách využívá zkušeností ze svého původního zaměstnání.
Tyto postavy se objevují ve více než osmdesáti knihách a podle knih byl natočen i hodně známý TV seriál (kde ovšem postavy tak úplně neodpovídají předloze). Hlavního hrdinu (tedy šéfa hledané postavy) obvykle vyhledávají lidé, kteří už jsou v průšvihu namočení dost hluboko. A autor se ve skutečnosti také snažil pomáhat "namočeným" lidem.
no když já ty slizouny a ošklivá témata zrovna nevyhledávám (a thrillery a detektivky také jen do určité rozumné míry krvavosti)
Tak tahle postava bude určitě přijatelnější, i když - byla skutečná ...;-)
Kdopak velice překvapivě odpověděl na prostý dotaz "budete si přát do čaje smetanu, nebo citron?" A co tedy vlastně do čaje chtěl? Odpověď hostitelky je zároveň titulem knihy.
Text příspěvku byl upraven 23.02.17 v 12:27
Já měl pocit, že před nějaké takové dilema byl postaven Robert Langdon, ale tam byl hostitel, ne hostitelka...
Ne, postava je skutečná a významná, kniha je docela známá, už proto, že ji napsal sám protagonista jako knihu vzpomínkovou a kniha v titulu nese i jeho jméno (hostitelčina nevěřícná odpověď mu byla jasně adresována).
A odpověď na výše uvedenou otázku celkem odpovídá tomu, čím byl - přesněji, že nebyl zběhlý ve společenském životě, nezabýval se hloupostmi všedního života a spíše si horlivě bádal.
Zkusím To nemyslíte vážně, pane Feynmane . Postava i autor fyzik Robert Feynman.
To je úplně správně, ale pro ty, kdo nečetli, co vlastně fyzik hostitelce na její dotaz "budete si přát do čaje smetanu, nebo citron?" odvětil, že si vysloužil tu nevěřícnou odpověď "To nemyslíte vážně, pane Feynmane!"?
Text příspěvku byl upraven 23.02.17 v 14:46
To právě nevím a je to ostuda :(.
Kdybych byla doma, nahlédnu do knížky, po letech ji čtu na přeskáčku a tohle si nepamatuju. A to jsem se tu holedbala, že si chci jednou přečíst i F. přednášky.
Tak to si výjimečně zase já pamatuji zcela přesně ;-):
"Budete si přát do čaje smetanu, nebo citron?"
"Obojí."
"To nemyslíte vážně, pane Feynmane!"
Text příspěvku byl upraven 23.02.17 v 14:55
Pro obecné potěšení (a návnadu) přidám větší citaci z knihy To nemyslíte vážně, pane Feynmane!:
"Takže hned to první odpoledne, kdy jsem dorazil do Princetonu,
se chystám na děkanský čaj, a přitom nemám potuchy, co takový
„čaj" znamená a k čemu je dobrý! Pro pohyb ve společnosti
jsem neměl absolutně žádný talent; neměl jsem s těmihle věcmi
ani žádné zkušenosti.
A tak přicházím ke dveřím a tam už stojí děkan Eisenhart a vítá
nové studenty. „Á, pan Feynman," říká, „jsme rádi, že vás tu
máme." Trochu se mně ulevilo, že mé - bůhví podle čeho - poznal.
Vejdu dovnitř a tam jsou nějaké dámy a také pár děvčat. Všechno
vypadá velice formálně, a tak si lámu hlavu, kde bych se mohl
posadit a jestli bych se měl posadit vedle tohohle děvčete nebo ne
a jak bych si měl počínat, když tu se za mnou ozve hlas: „Pane
Feynmane, budete si přát do čaje smetanu, nebo citron?" Je to
paní Eisenhartová s čajem.
„Obojí, děkuji," povídám a pořád zkoumám, kde se usadím,
když najednou slyším: „Hi-hi-hi-hi-hi. To snad nemyslíte vážně,
pane Feynmane!"
Že to nemyslím vážně? Co jsem to, zatracené, zrovna řekl? Pak
mi došlo, o co jde. Takže tohle byla moje první zkušenost se společenskými
čaji...."
Soukroma, prosím o zadání hádanky, musím teď odejít a nestačím vymyslet novou. Děkuju.
Tak přeci jen zadám něco - doufám - lehkého pro rozhýbání mozkových závitů:
Hlavní literární postava + dva její autoři = jedno jméno
Text příspěvku byl upraven 24.02.17 v 19:40
Ne, jméno a příjmení slavného literárního amatérského detektiva se shoduje s pseudonymem jeho autorů.
Ellery Queen od Ellery Queen, kde se skrývají Manfred Bennigton Lee (1905–1971) a Federic Dannay (1905–1982), bratranci?
Ano, bratranci pod společným pseudonymem vytvořili svého stejnojmenného hlavního mladého hrdinu, detektiva amatéra, ale pořídili mu ještě otce Richarda Queena, inspektora newyorské policie.
To soukroma: Díky.-)
Mohu tedy?
NOVÉ ZADÁNÍ:
3 postavy, jenž mají společnou národnost i pohlaví a hlavně zájem o stejnou pracovní činnost hledají autora.
NOVÉ ZADÁNÍ:
3 postavy, jenž mají společnou národnost i pohlaví a hlavně zájem o stejnou pracovní činnost hledají autora.
Co nemají společné je soukromý život, okolnosti smrti a zaměstnání.
Postavy jsou muži.
Manželka 1. muže tedy postavy, která byla těhotná, neměla peníze ani na nutné výdaje, ačkoliv byl bohatý.
Manželka 2. muže tedy postavy, našla pod jeho polštářem báseň, kterou jí napsal před tím, než zemřel
Manželka a děti 3. muže tedy postavy měly po jeho smrti velmi malou vdovskou penzi, ačkoliv on pro svou vlast i obor udělal hodně
1. muž koncem života ohluchl. Po operaci předčasně opustil nemocnici, dostal zánět mozkových blan a zemřel.
2. muž koncem života oslepl. Při přecházení ulice ho porazili koně, takže ještě částečně ochrnul.
3. muž trpěl hypertrofií jater, z dutiny břišní mu lékaři odsáli 10 litrů vody. Při chůzi ho museli částečně podpírat.
Text příspěvku byl upraven 26.02.17 v 14:14
Vložit příspěvek